Проф. Кантарджиев очаква слабо увеличение на случаите на коронавирус

3772
Проф. Кантарджиев очаква слабо увеличение на случаите на коронавирус
Снимка: БГНЕС

"Това, което става в училищата или детските градини, които започнаха по-рано, са случаи на хора, които не са се заразили в училищата. От тази седмица очакваме увеличаване на случаите при контакт на учениците. Но мисля, че МОН заедно с комисията с МЗ направиха много. И това, че се даде възможност проблемите да се решават по места, според мен, е най-добрата крачка в ограничаването на случаите на коронавирус, защото всеки регион е различен и всяка детска градина е различна и до голяма сепен зависи от опита, сърцето и интелекта на директора какви мерки ще предприеме." Това каза пред BTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

"Ние направихме последните месеци най-важното - даваме съвет, а на места хората правят, това, което смятат за разумно, за да предпазят децата и близките си.", каза още той.

Кантарджиев за коронавируса: Смъртността винаги става висока, когато заразата утихва

Смъртността винаги става висока, когато заразата утихва. България е една от държавите с най-висока смъртност изобщо в Европа. Как искат...

"Очаквам едно увеличение на случаите, защото каквито и мерки да се правят, колкото и интелигентни да са те, колкото и хората да се стараят, ще има едно увеличение, но ще е слабо", прогнозира професорът.

След това той представи данните за България през последните месеци и кривата на заболяването от началото на пандемията в страната.

"От юни има рязко увеличение на случаите, но бяха пуснати балове, спортни мероприятия и нощните заведения - много важен клон на нашата икономика и вижте какво стана през юни, юли и август - има пик на заразените - вижда се от графиката. През септември случаите на коронавирус намаляват. По показател брой на случаите на 100 000 население спрамо другите държави - тенденцията е да държим кривата равна или да намалява, а това означава, че държавните органи вършим това, което трябва.", констатира експертът и обясни, че в момента в референтната лаборатория на Центъра под 15% от проверяваните проби са положителни. "Там където си има случаи, си има", каза той.

"В момента тенденцията е към слабо намаляване на заболеваемостта от коронавирус, в началото на септември беше силно намаляване, а сега е по-слабо намаляването", обобщи той.

"В момента правим малко повече от Балканските държави PCR тестове, но малко - по-малко от останалите европейски държави в момента", коментира Кантарджиев.

Кантарджиев каза каква е силата на заразата сега - 10 души с коронавирус заразяват 12

1,2 е ефективното репродуктивно число на зараза с коронавирус – т.е. 10 души заразяват 12. Причината е неспазване на противоепиде...

Ако се правеха повече тестове през март и април щеше ли да го има този пик? 'Нямаше да имаме толкоз голям брой случаи, защото тестовете през март и април бяха насочени към хора с прояви на заболяването, на хора в огнища", подчерта той.

Извънредната епидемична обстановка трябва да продължи, каза още проф. Кантарджиев. Смятам,че няма да се стигне до затваряне на училища, допълни той.

Инфекцията си е тежка и особено ако засегне белия дроб е с тежки последици, подчерта той, коментирайки последният случай на медик, загубил битката с коронавируса. Най-лошото е, че когато лекар лекува, той поставя на риск дори животът на най-близките си - на семейството си, каза още той.

"И затова тия приказки, особено пък на колеги, това безотговорно говорене - че вирусът е слаб, че няма нужда от предпазване с маска и прочие... когато го чувам не от лекари, го разбирам, но когато лекари говорят срещу маските... Проучване на Royal Society в САЩ показва, че ако има заболеваемост 1:2, т.е. един човек заразява двама. Носят ли се маски, индексът спада на 1:1. Не се спасява напълно положението, но се намалява броя" , обясни той.

Изпускането на маски в коридора и размяната им между ученици - "това са приемливи рискове, по-важно е да се удържи броят на заразените", коментира той.

"Миналата седмица директорът на CDC Atlanta - това е най-голямата институция за контрол на заболяванията в света, в САЩ. Нейният директор д-р Робърт Редфийлд каза пред Сената на САЩ - "Маските са толкоз важни, те не могат да ликвидират епидемията, но са толкова важни, че тяхното значение е почти равно на ваксината", която все още не е въведена. И изведнъж българската публика - "абе кой е той." Е как? Това е човекът с може би най-голямата експертиза в света", възмути се Кантарджиев.

Нови разкрития за коронавируса

Професор Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб е едно от най-популярните лица в България в тежките дни на епидемията от корон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com