Проф. Кантарджиев: Онкоболни и хора на имуносупресия да не се ваксинират, няма да постигнат имунен отговор

7841
Проф. Кантарджиев: Онкоболни и хора на имуносупресия да не се ваксинират, няма да постигнат имунен отговор
Снимка: Министерски съвет

"Онкоболни на химиотерапия и хора на имуносупресия не е добре да се ваксинират, тъй като заради потиснатата си имунна система няма да постигнат нужния имунен отговор". Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция на тема „Ваксини, имунизации - от основните принципи към новите разработки“. Според него ваксината не е вредна за тези групи, но просто няма да има нужния ефект.

“Обществото трябва да пази тези хора докато се достигне групов имунитет. Най-добре е лекар, който познава състоянието на пациент с придружаващи заболявания, да прецени коя ваксина е най-добрата за него“, категоричен бе проф. Кантарджиев, цитиран от БНТ.

Кантарджиев: Ниското ниво на антитела след COVID-19 или ваксинация не значи, че не си предпазен

При ваксинация или преобледуване и при заболяване с по-дълъг инкубационен период, каквото е COVID-19, се предизвиква имунен отговор, ко...

“Преболедувалите от COVID-19 няма проблем да се ваксинират, но най-добре това да стане поне три месеца след като е оздравял. Ако заболяването е протекло тежко, имунитетът му вероятно е потиснат и ваксината няма да е достатъчно ефективна на този етап“, уточни още специалистът. По думите му ваксинацията трябва да се отложи, ако човек не се чувства добре – например е отпаднал и има температура. Проф. Кантарджиев напомни, че бебетата се раждат с три пъти повече антитела от майките си. Така че е логично това да важи и в случай, че майката е преболедувала от COVID-19.

“Изключително високи са изискванията за безопасност за ваксините, до степен да се жертва част от тяхната ефективност“, обясни той. По-лесно според него се прави ваксина за по-вирулентните вируси, отколкото за по-малко смъртоносните.

Експертът обясни и разликите между отделните видове ваксини срещу COVID-19, които са три. “РНК ваксините съдържат материал от вируса, който дава инструкции на нашите клетки как да произведат безопасен протеин, който е уникален за този вирус. След като нашите клетки произведат копия на този протеин, те разрушават генетичния материал получен от ваксината. Организмът ни разпознава този протеин като чужд и произвежда Т-лимфоцити и В-лимфоцити, които "ще помнят" как да се борят с вируса, ако бъдем заразени. Всъщност иРНК технологията не е нова, но е било проблем как да се стигне до рибозомите в клетката. Именно това е революционното в този вид ваксини – използва се липозомна мастна капчица, в която се намира наночастицата РНК“, разкри той механизмът на работа на одобрените у нас ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna.

“Белтъчните субединични ваксини включват безопасни частици от вируса вместо целия вирус. След ваксинацията имунната система ги разпознава като чужди и започва да произвежда Т-лимфоцити и антитела“, описа другият тип препарати проф. Кантарджиев.

Когато интервюирате някого, питайте го дали се докторясва, лекар ли е или някакъв друг специалист

Това заяви професор Тодор Кантарджиев пред БНТ. Какво още каза той като прогноза за развитие на коронавируса в България - НАУЧЕТЕ ТУК!...

“Векторните ваксини пък съдържат "отслабена версия" на вируса – различен вирус от този на COVID-19, който има генетичен материал от вируса, причиняващ COVID-19, въведен в него. Това всъщност е векторът. След навлизане на векторния вирус в нашите клетки, генетичният материал дава инструкции на клетките да произвеждат протеин, уникален като вируса на COVID-19. Нашите клетки правят копия на този протеин и организма ни произвежда Т-лимфоцити и В-лимфоцити, които "ще помнят" как да се борят с вируса, ако бъдем заразени“, описа механизма и на третия вид ваксини експертът, като уточни, че нито една ваксина не може да заразява с вируса, причиняващ COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com