Проф. Кантарджиев: От пълно неглижиране преминаваме в паника, това не е едра шарка

6467
Проф. Кантарджиев: От пълно неглижиране преминаваме в паника, това не е едра шарка
Снимка: БГНЕС

"От пълно неглижиране преминаваме в паника. Първо това не е някакво смъртоносно, страшно заболяване. Не е едра шарка. Но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък наплива в болниците и лабораториите. Да може да върви и икономиката, и културния живот." Това каза пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести за ситуацията с коронавируса в момента.

Според професора, не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали. Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.

Кое е 4-тото Д в борбата с коронавируса на проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев доразви правилото за 3-те Д в борбата с коронавируса, което беше негов патент, и добави 4-то Д. Кое ето? "Прол...

"Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции, след две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден", подчерта той и попита: "Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?"

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене. Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има една умереност във всичко,и най-важното сега е хигиената.

Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

"30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава".

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни и как се компенсират мерките у нас.

Тодор Кантарджиев: Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора

Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора. Това каза за „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и па...

"Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията. Така според мене не е най-доброто. Ако септември и октомври бяхме носили маските - казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана".

Проф. Кантарджиев обясни колко са лабораториите и колко PCR теста се правят у нас (ВИДЕО)

Според него сега няма нужда да спорим има ли вирус, колко е опасен и ще се справят ли болниците, но най-лошото е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример.

"Вдигат си рейтинга, защото на хората им писна, и на мен ми е неприятна маската, дразни ме, задушава ме, но това са някои мерки, които бяха доста меки, и въпреки това щяха да доведат да нямаме това рязко увеличаване".

Коронавирусът: Отново близо до рекорда, сериозен ръст на пациенти в интензивни отделения

Проф. Тодор Кантарджиев: Целта ни е да не допускаме рязко увеличаване на случаите

„Ако успеем да изпреварим бързото нарастване на случаите с противоепидемични мерки, които изискват ограничаване на хората и остан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване