Проф. Кантарджиев: Отделихме щамовете на вируса в България

19911
Проф. Кантарджиев: Отделихме щамовете на вируса в България
Снимка: БГНЕС

Секвенирани са вече първите щамове на коронавируса в нашата страна. В лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, там се направи next generation секвенция. И имаме резултати. От всички изолирани щамове, 33 са подобни на циркулиращите в Европа. Обаче в същото време у нас някои от мутациите в Европа липсват. Това си е наше българско и може би на това се дължи различното разпространение на коронавируса у нас. И нещо много важно – 2 от отделените щамове са същите като тези, разпространени от прилепи в Ухан, Китай – първия щам. Как е дошъл при всички мерки, не знам. Много интересно.

Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести в България.

Основните изводи са, че следващата седмица ще можем да кажем кои точно мутации доминират тук и как те са свързани с промяната на заболяването в България. Ще можем да кажем и каква е епидемичната връзка и от кои държави са вкарани тези щамове у нас. А утре започва и секвенирането на още една група щамове. Хубавото е, че не пращаме изследванията в Европа или Южна Корея, а го правим в Националния център, каза още той.

Работим и  за нивото на клетъчния имунитет - изследваме тези били в контакт с вируса и до колко успява да се задържи защитата им. Изучаваме какво е нивото на клетъчния имунитет, обясни още Кантарджиев.

В момента вирусът

В страната е все още огнищно разпространението на коронавируса, в София – анализът на РЗИ сочи – дифузност. Значи пазим трите най-рискови групи и спазваме трите "Д", подчерта Кантарджиев.

Три категории, които трябва да пазим: възрастните, хората с хронични заболявания и третата група – най-рисковите – хората с онкологични заболявания и тези с имунен дефицит. Те знаят за своето състояние и да спазват по-стриктно мерките. За другите – винаги да се предпочита на открито пред закрито. Винаги прозорците отворени при закрити пространство и задължително – маска, подчерта експертът.

От септември ще започнат да се увеличават случаите със застудяването и започването на училището. Но ако има голям пик ще е малко по-късна есен – октомври, ноември, прогнозира професорът.

Кюстендил обаче специално този квартал (бел.ред. - Изток) мен ме плашеше, защото при мен идваха всички резултати от изследванията. Изследваме не за да плашим хората, а за да знаем контактните и болните. Защото мерки се взимат, когато знаеш кой е болният.

Мерките в началото на епидемията през зимата с преобладаващи вирусни заболявания – та мерките се взимаха на национално ниво – давахме пример на местните органи да добият опит. Сега от около месец и половина даваме пълномощия на местните власти да решават. Кой по-добре от местните ще знае проблемите и възможностите на даден град или курорт, каза Кантарджиев.

В момента собствениците на предприятия активно тестват, каза още той. Мили собственици, по-добре е да организирате мерки, които да не допускат разпространението в колективите и да хванете първите случаи, отколкото да правите неевтини тестове на цялото предприятие после. Какво значи ранни мерки– да създадеш такава обстановка, че да не се страхуват работниците да казват, че са болни.

Коронавирусът гастролирал в Испания още през март 2019 г.

Коронавируът SARS-CoV-2 е бил в отпадните води на Барселона още през март миналата година, т.е. 2019! Това твърдят група учен...

Българинът обича да прикрива от край време. Това е най-опасното. Ако провалиш мерките за сигурност, ти сам ще трябва да затвориш предприятието. Не можеш да си вземеш аналгинчето. Тъй като 70-80 % нямат никакви симптоми, 15тина % са с леки симптоми – но все пак не е правилно да се самолекуваш. Може така хубаво да заразиш възрастната си баба, че цял живот ще съжаляваш, подчерта той.

Срещите с премиера Бойко Борисов са 2-3 пъти седмично. Това, което става в болниците е, че те трябва да бъдат убедени, че трябва да поддържат капацитет. Всеки пациент да се третира като вероятно заразен, както през 80-те се научихме за заразените със СПИН, подчерта Кантарджиев.

Когато намаляха случаите, трябваше да бъдем твърди като нация още две седмици. Ако две седмици бяхме издържали, случаите щяха да намалеят толкова – че сега щяхме да се притесняваме само от внасянето на случаи., каза той и допълни, че в началото като правихме стотици тестове на ден положителните бяха 1-2%, сега правим хиляди, а сега процентът е 5-6.

Имахме две версии – лошата - коронавирусът да стане сезонен, другата – положителната – трябваше малко да не се събираме на сватби, религиозни празници и кръщенета две седмици, подчерта експертът.

Коментар за феновете след финала за Купата на България

Новооткрита мутация изглежда прави коронавируса по-заразен

Аспецифична мутация на новия коронавирус SARS-CoV-2 може значително да повиши способността му да заразява, показва проучване на китайск...

Резултатът от 12 хиляди фена на едно място ще видим до седмица, каза той.

НА този етап радвам се, че политиците се вслушаха. Лично моят съвет беше през ред и през стол. Организаторите се постараха в организацията, но при младите хора емоцията надделява. Когато се крещи вика пее, тогава заразяването е най-възможно, защото се създава аерозол, който е опасен, каза Кантарджиев.

Съвет към феновете: да са на открито, да не се целуват. Не е разумно мъже да се целуват и прегръщат, нормално е семейства да излизат и да се виждат с други. Тези, били на мача да избягват контакт следващата седмица с възрастните си родители. Ако отива да вземе пенсията на бабата, да знае на 10-я дават и няма нужда преди това да я вижда.

Двама министри бяха на стадиона. Сега какво следва за футбола, ще се доиграват ли срещи или... Ще обсъдим. Решаващи ще са епидемиологичните данни до седмица ги чакаме. За момента Левски – ЦСКА не доведе до драстично увеличение на заболелите. Но най-важното, мили фенове, 1 седмица ограничете контактите!

Трябва да живеем с мисълта за инфекцията, не бива да се прекалява с мерките, но трябва да се спазва мяра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com