Проф. Кантарджиев: Разчитам до седмица да започнат да намаляват случаите

2909
Проф. Кантарджиев: Разчитам до седмица да започнат да намаляват случаите
Снимка: БГНЕС

“Каквито са предпазните мерки срещу обикновен грип, такива ще останат и мерките срещу коронавируса след края на извънредната епидемиологична обстановка, през есента. Като най-критични за заразата се очертават месеците октомври и ноември, когато зачестят другите вирусни заболявания“. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той отбеляза, че младите хора не са застрашени, за разлика от хората над 60-годишна възраст, хората с диабет и други предходни заболявания и третата група са тези с имунен дефицит. Той подчерта още, че бременните жени трябва най-много да се пазят. „Виждате, че нисък процент са в болници и са тежко болни. Ползвай си маската на закрито, не се събирайте много хора на закрито. Правете тържествата на открито", съветва той. 

Проф. Кантарджиев: Хора, като се срещнете на улицата, не се целувайте

Хората да не се събират на близко. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести...

Професорът очаква, благодарение на мерките за безопасност и продължената извънредна епидемиологична обстановка, до седмица броят на случаите на коронавирус да започне да спада. „Очаквам да поддържаме едни цифри – до около 200 на ден, след това разчитам да започнат да намаляват случаите. Трябва да пазим себе си и семействата си. За съжаление, събирането на хора на едно място, особено емоционалните с песни и танци, човек се заразява от викане и крещене", категоричен бе специалистът. 

"Както виждате, ориентацията е към лекарства, които до сега са ползвани за нещо друго, защото са безопасни и безвредни и могат да се ползват за друго. Ако помагат за коронавируса, са добре дошли. За ваксината е малко трудно - както повечето вируси инфекции, клетъчният имунитет е този, който те защитава. Доста фирми са близо до въвеждането на тази ваксина, но трябва да се знае дали ваксината ще ни пази или ако се разболеем ще изкараме по-леко вируса. Колко време ще действа тази ваксина? А ако вирусът мутира, дали тази ваксина ще е достатъчно силна. В рамките на ЕС и САЩ няма да излезе ваксина, която създава риск за здравето. Може да не е достатъчно ефективна, но няма да е вредна", каза още експертът. 

„Досега са направени 180 хиляди теста, но не е по силите на здравните власти да се тестуват с PCR тестове всички постъпващи в болници. Затова всички, влизащи в здравно заведение, сега се тестуват с бърз тест, а който покаже положителен резултат за COVID 19, се тестува отново, вече с PCR реакция“, каза още проф. Кантарджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com