Проф. Кантарджиев: Разчитам до седмица да започнат да намаляват случаите

2934
Проф. Кантарджиев: Разчитам до седмица да започнат да намаляват случаите
Снимка: БГНЕС

“Каквито са предпазните мерки срещу обикновен грип, такива ще останат и мерките срещу коронавируса след края на извънредната епидемиологична обстановка, през есента. Като най-критични за заразата се очертават месеците октомври и ноември, когато зачестят другите вирусни заболявания“. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той отбеляза, че младите хора не са застрашени, за разлика от хората над 60-годишна възраст, хората с диабет и други предходни заболявания и третата група са тези с имунен дефицит. Той подчерта още, че бременните жени трябва най-много да се пазят. „Виждате, че нисък процент са в болници и са тежко болни. Ползвай си маската на закрито, не се събирайте много хора на закрито. Правете тържествата на открито", съветва той. 

Проф. Кантарджиев: Хора, като се срещнете на улицата, не се целувайте

Хората да не се събират на близко. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести...

Професорът очаква, благодарение на мерките за безопасност и продължената извънредна епидемиологична обстановка, до седмица броят на случаите на коронавирус да започне да спада. „Очаквам да поддържаме едни цифри – до около 200 на ден, след това разчитам да започнат да намаляват случаите. Трябва да пазим себе си и семействата си. За съжаление, събирането на хора на едно място, особено емоционалните с песни и танци, човек се заразява от викане и крещене", категоричен бе специалистът. 

"Както виждате, ориентацията е към лекарства, които до сега са ползвани за нещо друго, защото са безопасни и безвредни и могат да се ползват за друго. Ако помагат за коронавируса, са добре дошли. За ваксината е малко трудно - както повечето вируси инфекции, клетъчният имунитет е този, който те защитава. Доста фирми са близо до въвеждането на тази ваксина, но трябва да се знае дали ваксината ще ни пази или ако се разболеем ще изкараме по-леко вируса. Колко време ще действа тази ваксина? А ако вирусът мутира, дали тази ваксина ще е достатъчно силна. В рамките на ЕС и САЩ няма да излезе ваксина, която създава риск за здравето. Може да не е достатъчно ефективна, но няма да е вредна", каза още експертът. 

„Досега са направени 180 хиляди теста, но не е по силите на здравните власти да се тестуват с PCR тестове всички постъпващи в болници. Затова всички, влизащи в здравно заведение, сега се тестуват с бърз тест, а който покаже положителен резултат за COVID 19, се тестува отново, вече с PCR реакция“, каза още проф. Кантарджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване