Проф. Кантарджиев: У нас всички над 40 години са ваксинирани срещу едра шарка

9591
Проф. Кантарджиев: У нас всички над 40 години са ваксинирани срещу едра шарка
Снимка: Министерски съвет

Една значителна част от хората, заразени с маймунска шарка, са мъже, които правят секс с мъже. Това заяви пред радио "Фокус" съветникът в Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на НЦЗП проф. Тодор Кантарджиев.

"У нас хората над 40 години, всички до един са ваксинирани и досега не са докладвани случаи за човек с маймунска шарка от последния взрив, който да е над 40 години. Маймунската шарка се предава чрез интимен контакт и също така чрез ползване на общи дрехи, общи хавлии и общо постелъчно бельо. Това трябва да се избягва. Засега рискът за нашата страна, за българите е много нисък", успокои Кантарджиев. 

ООН осъди хомофобията в контекста на епидемията от маймунска шарка

Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изрази загриженост относно публичните изявления, "разпалващи хомофобия и расизъм", във...

Припомняме, че до началото на 80-те години рутинно се е поставяла ваксина срещу едра шарка - вариола. Именно благодарение на това през 1980-та година опасното заболяване, което отнема смъртта на милиони всяка година, е изтрито от лицето на Земята. Специалисти твърдят, че ваксината срещу вариола предпазва на 85 на сто и от маймунската шарка.

Маймунската шарка - първи данни, че може да става въпрос за различен от познатия вирус

"Какво трябва да се знае? Първо, Господ пак е с човечеството - че тръгва тази маймунска шарка, която е лека, почти няма починали, към 1% при усложнени случаи може да има лоша прогноза. Докато тази, която е в Централна Африка - там до 10% може да е смъртността. Значи отново природата е с хората, само че хората да си опичат акъла и да не правят глупости", предупреди Кантарджиев.

"Хората, които пътуват, защото отново тръгнаха да пътуват, хубава сметка да си правят с кого ще контактуват, защото се разбра, че тази инфекция се хваща с много близък контакт. Една значителна част от хората, които проявиха в европейските държави контакта, това са мъже, които правят секс с мъже. И трето, трябва да се знае какви са симптомите на това заболяване, за да се знае какви мерки да се вземат. Мерките са карантинните мерки - 21 дни карантина", каза той.

Вирусолог: Ваксината срещу едра шарка дава 85% защита срещу маймунската

Трябва да следим какво се случва в света на вирусите. При маймунската шарка две неща правят впечатление – че инфектираните нямат ...

"Случаят на маймунска шарка в Гърция още не е доказан", посочи проф. Кантарджиев. Той призова да не се всява излишно напрежение. Симптомите се проявяват обикновено на 7-я ден от контакта, от 7-я до 14-я ден и много рядко до 21-я ден. "Първите симптоми са висока температура и възпаление на гърлото - енантем, гърлото става кървавочервено. След което се проявяват симптоми на системна вирусна инфекция - болки по мускулите, болки в кръста, главоболие и тежка адинамия, в смисъл, човек не е работоспособен. След което се появяват симптомите на обрива. След падането на коричките вече човек се счита за здрав, което обикновено е на 2 или 3 седмици от началото на инфекцията", уточни той. "Звучи стряскащо, но все пак е от подварианта на маймунската шарка, който много леко минава", успокои специалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com