Проф. Корсун: Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно

2880
Проф. Корсун: Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно
Снимка: iStock/Guliver

Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно. Предишни сезони обикновено през този период на годината започваше грипната епидемия“.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ в ефира на bTV проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести.

Доц. Ангел Кунчев: Теоритично минимум 6 месеца трае имунитетът от ваксина срещу коронавирус

Дай Боже да не важи всяка година да се имунизираме срещу COVID-19, но ако това е решението, значи ще трябва. Теоритично минимум 6 месец...

Тя обясни, че в момента циркулацията на грипните вируси в цяла Европа е много ниска. През миналата седмица са доказани само 13 грипни вируса, което е страшно необичайно. По думите на проф. Корсун това се дължи на противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса. Явно те оказват ефект и на грипните вируси.

По отношение на новия вариант на коронавируса проф. Корсун каза, че при осем проби на хора, пристигнали от Великобритания, са доказани генетични промени, характерни за него. „Той е с 50 до 70% по-заразен от представителите на други генетични варианти вируси“, каза проф. Нели Корсун.

Относно твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че той е по-смъртоносен, тя коментира, че увеличаването на смъртността се дължи не толкова на новия вариант, а на това, че болниците са препълнени и не могат да се оказват качествени медицински грижи.

„В САЩ очакват до края на март този вирус да стане доминираш и там. Европейският център за контрол на заболяванията счита, че рискът от разпространението на този генетичен вариант е много висок“, коментира още проф. Корсун.

Ето кои хора са по-податливи на вируси

Има хора, които боледуват веднъж на няколко години, а други почти всеки сезон. Имунната система на човек се влияе от най-различни факто...

„Имунитетът, който е създаден в резултат на предишно заболяване, осигурява защита и срещу този генетичен вариант. Не така обаче стои въпросът по отношение на другите два генетични варианта – от Южна Африка и от Бразилия. Тези варианти също съдържат много голям брой генетични промени, но различни от тези на британския вариант. Някои от тях правят вирусите, способни да избягват имунитета, създаден от предишна инфекция. В този смисъл са възможни повторни инфекции в резултат на тези генетични варианти“, отбеляза проф. Нели Корсун.

За щастие, на този етап южноафриканският вариант е много слабо доказан в Европа – само в 10 страни има единични случаи. Бразилският вариант пък изобщо не е доказан в европейските страни, коментира здравният експерт.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com