Проф. Коста Костов: За заразяване с "Делта" варианта са необходими 15 секунди без защита

10664
Проф. Коста Костов: За заразяване с "Делта" варианта са необходими 15 секунди без защита
Снимка: БГНЕС

След шестия месец е добре да се постави трета доза ваксина. Това заяви пулмологът проф. Коста Костов. Той обясни, че след шестия месец ефективността на ваксините намалява, като спадът при векторните ваксини е драстичен.

Третата доза трябва да бъде с РНК ваксина, посочи той и апелира ваксинираните да не гледат антителата си преди да решат дали да си я сложат. Според него антителата не са добър източник на информация за това дали човек е защитен.

По-заразен подвариант на Делта коронавируса се появи в Израел, в Англия вече има ръст на заболели

Нова мутация на коронавируса, обозначена като AY.4.2, е открита при дете, което се е върнало в Израел от чужбина. Инфекционисти твърдят...

Проф. Костов обясни, че за хората под 40-годишна възраст трябва да се взима индивидуално решение, на база къде работят, дали живеят с възрастни родители. По думите му, ако е лекар, медицинска сестра, учител, не бива да се колебае.

Най-потърпевшите в тази пандемия са хората със свръх тегло, отбеляза още той. "Има две абсолютни противопоказания за ваксинация - алергична реакция към съставките, т.е. да сте имали тежка алергична реакция при поставяне в миналото на ваксина, и анамнеза за анафилаксия. Такива хора могат да се ваксинирате под наблюдение на реанимационен екип", посочи проф. Костов. Според него няма противопоказания за ваксиниране при лимфоми, хашимото, астма и имуносупресивни заболявания, предава БТВ.

Проф. Костов посочи, че за заразяване със сегашния Делта вариант са необходими 15 секунди без защита. Инкубационният период е 4-5 дни, а 48 ч. преди появата на симптомите в контакт със заразен, човек е изложен на инфекция.

При Делта варианта РНК ваксините имат над 50 процента ефективност, посочи той. Проф. Костов обясни, че също като при противогрипните ваксини има 50 процента шанс да не заболееш, но, ако се заразиш, ще го прекараш леко. Проф. Костов апелира хората да си сложат и противогрипни ваксини и обясни, че интервалът между поставянето на ваксината срещу коронавирус и противогрипната ваксина трябва да бъде минимум две седмици. "Две години не сме се срещали с грипния вирус, а имунната защита не продължава повече от една година след ваксинация и след преболедуване", обоснова се той. Според него, ако например през януари се сблъскаме с грипния вирус, ще бъде много агресивен, защото ще попадне на терен, където няма защита. Затова той посъветва хората да се ваксинират, колкото и да е малка вероятността за грипна епидемия, предвид противоепидемичните мерки, които се налагат сега.

Проф. Радостина Александрова: Заразените с Делта варианта постъпват два пъти по-често в болница

„Мисля, че изпаднахме в Бермудски триъгълник – от една страна имаме Делта вариант, който се разпространява много по-бързо и...

На въпрос кога ще приключи пандемията от коронавирус, проф. Костов очерта няколко сценария - единият е да ни напусне заради висока ваксинационна защита, но в този сценарий България щяла да е като "един Галапагос"; най-вероятният е постепенно да се маргинализира и да идва като малки сезонни епидемии; третият е да има антивирусен медикамент, който да действа на репликацията на вируса; и четвъртият сценарий е панкоронавирусна ваксина. Предстои изработването през 2022 г. на т.нар. панкоронавирусни ваксини - първо се очаква бустерна доза, която съдържа парчета от всички антигени на вируса, на всички варианти. Но има разработка и на панкоронавирусни ваксини, обясни проф. Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com