Проф. Костов: Медицинският експертен съвет прекратява дейността си, изпълнихме мисията си

7945
Проф. Костов: Медицинският експертен съвет прекратява дейността си, изпълнихме мисията си
Снимка: ПЦ на МС

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност. Това заяви днес председателят на органа проф. Коста Костов пред Дарик радио. По-късно информацията бе потвърдена пред bTV и от други членове на съвета.

Причината да спре дейността на съвета от експерти е, че ангажиментите им вече са приключили. „Считам, че ние формално сме изпълнили нашата мисия, изпълнили сме заповедта на министър-председателя. От днес аз продължавам да работя изцяло за лекарите. Ако някой в тази държава реши, че има нужда от експертен съвет, ние ще обсъдим възможността да го дадем“, заяви проф. Костов, като уточни, че не иска и няма да се занимава с политика. Той бе категоричен, че този орган е бил създаден единствено за да напише наръчник под формата на доклад в помощ на лекарите и е приел тази задача безвъзмездно. „Работим безвъзмездно и безкористно, няма да приемем нито един лев отникъде“, допълни проф. Костов.

Кой е професор Коста Костов?

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов преди дни започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет с председател про...

"Докладът е публикуван вече в специализирана Facebook група и е достъпен само за лекари на този етап. Сега ще се мисли каква част от него ще бъде достъпен и за всички граждани. В него могат да се открият съвети, но това е помощен документ за всички онези лекари, които се сблъскват в практиката с коронавируса“, каза в ефира на Дарик радио проф. Коста Костов, председател на Медицинския съвет и допълни, че вече има нови осем нови редакции.

"Атанас Мангъров е в моя отбор, защото е откровен и с крайно мнение и това е важно за съвета", подчерта проф. Костов. Така той отговори на критиките отправени от политици към Мангъров, че дезинформира обществото. Все пак проф. Костов каза, че като председател на Медицинския експертен съвет подкрепя стриктно карантината, наложена от Националния оперативен щаб. "Ще оцелеем с минимум жертви", категоричен бе той, но напомни, че все още сме в началото на кризата.

„Големият смисъл на следващия  близък период е ние да включим всички диагностични тестове, които са посочени като ефективни, за да започнем да изваждаме все повече хора, които са преболедували“, каза още той. Пулмологът допълни, че в документа, изготвен от съвета, е отбелязано, че в близък или по-далечен етап мерките, предприети за борбата с коронавируса, ще трябва да се преосмислят. Това обаче ще стане само след като се включи цялата гама от диагностични и имунологични тестове.

Експертният съвет към Министерски съвет беше създаден преди две седмици, за да помага на медиците ни в лечението на пациенти с COVID19. За това време те изготвиха комплексен документ, който да служи за наръчник.

Създават Медицински експертен съвет заради COVID-19 (ВИДЕО)

Имаме нужда от Медицински експертен съвет, който да подпомага министрите във взимането на икономическите и социални решения в условията...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване