Проф. Пенка Петрова: Отдавна трябваше да се опитаме да закупим и от руската ваксина

1852
Проф. Пенка Петрова: Отдавна трябваше да се опитаме да закупим и от руската ваксина
Снимка: Getty Images/Guliver

Груповият имунитет трябва да достигне 70-80% преболедували или ваксинирани. Много сме далече още от този процент в световен мащаб, за да очакваме самоограничаване на инфекцията. Затова нормално е точно това, което се случва – все повече хора да се сблъскват с вируса и да създават този защитен вал пред населението.“ Това каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към Българската академия на науките.

Създаденият имунитет и от преболедуване, и от ваксиниране, е достатъчен, за да осигури леко протичане на заболяването дори при повторно заразяване, уточни проф. Петрова.

Относно ваксината на „Янсен“, която е еднодозова, проф. Пенка Петрова изтъкна:

„Големи са надеждите за ваксината на „Янсен“. Тя вече е разрешена в САЩ. Еднодозовите ваксини са много ефективни и спестяват много труд за реимунизация.“

Проф. Петрова допълни, че ваксините и на „Модерна“, и на „Пфайзер“ биха могли лесно да се превърнат в еднодозови ваксини, тъй като при поставянето на първа доза дават ефективност, равна на тази на руската „Спутник“, на индийската или на китайската ваксина.

„Единствено ваксината на „Янсен“ е ефективна срещу южноафриканския вариант. Южна Африка е закупила единствено ваксината на „Янсен“ и там се ваксинират само с нея“, поясни още Петрова.

Руската ваксина „Спутник“ е популярна вече в около 30 страни по света, отбеляза проф. Пенка Петрова. „Цяла Южна Америка се ваксинира само с руската ваксина. Тя е изключително ефективна и се базира на най-старите разработени технологии за векторни ваксини.“

„Ние отдавна трябваше да се опитаме да закупим дори от руската ваксина“, коментира тя.

След поставена ваксина по време на изработването на имунен отговор – антитела и клетъчен имунен отговор, можем да се заразим, както да заразим и останалите, затова мерките трябва да продължават да се спазват, разясни още Пенка Петрова. „Това, което ваксината до момента показва е, че драстично намаляват случаите на хоспитализация и на тежко протичане.“

Д-р Крайселска: Има объркване с партидни номера на ваксините

Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Кра...

„Вече няма нужда да убеждаваме обществото, че ваксините могат да решат проблема с кризата. В момента проблемът е световната липса на ваксини“, коментира проф. Петрова.

70% ваксинационно покритие до края на юни едва ли бихме постигнали, ако не се ангажира мрежата от общопрактикуващи лекари, посочи проф. Пенка Петрова, запитана дали прогнозата на здравния министър е реалистична.

„В момента има доставени дози, но не може да се организира достатъчно добре поставянето им и стигането им до хората“, каза тя.

В отговор на въпрос за дългосрочните странични ефекти от ваксините, които могат да се проявят след време, проф. Петрова коментира:

„Проучвателният период върви и в момента. Всички фирми производителки обещаха да се изяснят научно всички странични ефекти до края на 2022 г. Това е разумният период, в който биха се явили странични ефекти от ваксината.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com