Прогноза: От днес личните лекари ще могат да издават направления за PCR тестове

6182
Прогноза: От днес личните лекари ще могат да издават направления за PCR тестове
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Анексът към Националния рамков договор, който ще позволи на личните лекари да издават направления за PCR тестове, е готов за подписване. Това съобщи днес председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

Маджаров прогнозира, че анексът ще бъде подписан днес (25 ноември) и уточни, че той ще влезе в сила със задна дата - от 1 ноември. Все още обаче няма яснота кога ще заработи електронното направление за пациенти за PCR тест.

БЛС: Ограничителните мерки да влязат в сила възможно най-бързо

Ние, българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър проф. Костадин Ангелов нови ограничителни мерки и очакваме т...

По думите му преговорите с Националната здравноосигурителна каса са били изключително дълги и трудни, като вината, според него, е на НЗОК. 

Общопрактикуващите лекари няма да имат лимит за издадените направления за PCR тестове. Те няма да предписват изследване с бързите антигенни тестове, каквато идея имаше. Антигенните тестове ще продължават да се правят в COVID центровете в бившите поликлиники.

Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов от своя страна обяви, че даването на възможността личните лекари да дават направление за PCR тест се е забавило много във времето, а това е опасно по време на епидемия. Именно заради това от БЛС се заканиха да поискат оставките на членове от НЗОК.

Личните лекари ще дават рецепти и по телефона

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона, съобщи NOVA. Предложението беше прието след среща на здравния министър с Българ...

Възможността лекарите от доболничната помощ да могат да диагностицират коронавирусната инфекция е била поставена от Лекарския съюз още в края на август, припомни председателят на БЛС. "Оттогава досега не сме имали в сградата на НЗОК нито една среща", заяви той.

По думите му от НЗОК са изпращали до БЛС различни варианти на анекс към Рамковия договор, в които или цената на PCR теста е била много ниска, или не е имало никаква цена. Имало е и предложение да бъде част от лимитите на общопрактикуващите лекари, които по думите му са "мизерни" и това би ознавачало, че "днес като изпратите на PCR двама-трима човека, няма да имате повече възможност", което ще измести проблема и гнева към кабинетите на джипитата.

"Дълго управляващите отказваха да приемат, че личните лекари са на първа линия", допълни и зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

"Личните лекари се надяват скоро да заработи електронното направление за пациенти за PCR тест. Желанието на общопрактикуващите лекари е колкото може по-бързо да бъдат откривани пациентите с коронавирус", поясни той.

Ангел Кунчев: Ще се закупят хладилници за ваксините срещу COVID-19

В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи...

Брънзалов изрази надежда скоро да станат факт и електронните рецепти. "Настояваме хората да могат да поемат рецептите вместо болните си близки. Надяваме се и електронната рецепта да бъде факт", допълни още той. По думите му в електронното здравеопазване закъсняваме значително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com