Прогноза: От днес личните лекари ще могат да издават направления за PCR тестове

6141
Прогноза: От днес личните лекари ще могат да издават направления за PCR тестове
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Анексът към Националния рамков договор, който ще позволи на личните лекари да издават направления за PCR тестове, е готов за подписване. Това съобщи днес председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

Маджаров прогнозира, че анексът ще бъде подписан днес (25 ноември) и уточни, че той ще влезе в сила със задна дата - от 1 ноември. Все още обаче няма яснота кога ще заработи електронното направление за пациенти за PCR тест.

БЛС: Ограничителните мерки да влязат в сила възможно най-бързо

Ние, българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър проф. Костадин Ангелов нови ограничителни мерки и очакваме т...

По думите му преговорите с Националната здравноосигурителна каса са били изключително дълги и трудни, като вината, според него, е на НЗОК. 

Общопрактикуващите лекари няма да имат лимит за издадените направления за PCR тестове. Те няма да предписват изследване с бързите антигенни тестове, каквато идея имаше. Антигенните тестове ще продължават да се правят в COVID центровете в бившите поликлиники.

Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов от своя страна обяви, че даването на възможността личните лекари да дават направление за PCR тест се е забавило много във времето, а това е опасно по време на епидемия. Именно заради това от БЛС се заканиха да поискат оставките на членове от НЗОК.

Личните лекари ще дават рецепти и по телефона

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона, съобщи NOVA. Предложението беше прието след среща на здравния министър с Българ...

Възможността лекарите от доболничната помощ да могат да диагностицират коронавирусната инфекция е била поставена от Лекарския съюз още в края на август, припомни председателят на БЛС. "Оттогава досега не сме имали в сградата на НЗОК нито една среща", заяви той.

По думите му от НЗОК са изпращали до БЛС различни варианти на анекс към Рамковия договор, в които или цената на PCR теста е била много ниска, или не е имало никаква цена. Имало е и предложение да бъде част от лимитите на общопрактикуващите лекари, които по думите му са "мизерни" и това би ознавачало, че "днес като изпратите на PCR двама-трима човека, няма да имате повече възможност", което ще измести проблема и гнева към кабинетите на джипитата.

"Дълго управляващите отказваха да приемат, че личните лекари са на първа линия", допълни и зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

"Личните лекари се надяват скоро да заработи електронното направление за пациенти за PCR тест. Желанието на общопрактикуващите лекари е колкото може по-бързо да бъдат откривани пациентите с коронавирус", поясни той.

Ангел Кунчев: Ще се закупят хладилници за ваксините срещу COVID-19

В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи...

Брънзалов изрази надежда скоро да станат факт и електронните рецепти. "Настояваме хората да могат да поемат рецептите вместо болните си близки. Надяваме се и електронната рецепта да бъде факт", допълни още той. По думите му в електронното здравеопазване закъсняваме значително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com