Протест срещу задължителните ваксини: Когато има риск, трябва да има избор

11927
Протест срещу задължителните ваксини: Когато има риск, трябва да има избор
Снимка: Информиран избор

Международен протест срещу задължителните ваксини се проведе в няколко градове в Полша, Украйна и България по повод световния ден на пострадалите от ваксини, който се отбелязва на 3 юни. Мотото на протеста тази година бе "Когато има риск, трябва да има избор"

В София протестът се проведе пред Министерски съвет, където се бяха събрали родители на пострадали деца и лекари. Исканията на протестиращите са свързани с:

- Отпадането на задължителните ваксини и замяната им с препоръчителни, както и въвеждането на информирано съгласие при ваксинация;

- Създаването на обществен публичен регистър за нежелани реакции след ваксиниране, който да е лесно достъпен, както за родители, така и за лекари;

- Изместване на поставянето на първите ваксини след 2-месечна възраст, а не непосредствено след раждането, както е до момента;

- Създаването на клинична пътека за обследването на докладваните случаи и отпускане на пенсия на пострадалия в зависимост от степента на увреда. 

"Обидно е да те сравняват с плоскоземци и други привърженици на конспиративни теории. Обидно е и да ти казват, че си антиваксър. Детето ми като има 10 ваксини и от 11-та получава реакция- кое ми е антиваксърското. Изпълнила съм задължението, ваксинирала съм и детето ми е пострадало - защо ми слагат етикети? И затварянето на очите от страна на лекарите, дежурната им фраза: "Не е от ваксината!". Как да не е като на същото краче, на което му я биха имаше буца, а после години наред не използваше точно това краче пълноценно. Точно така се създава недоверието към ваксините с непоемането на отговорност, за нещо, за което родителите са поели такава. Държавата подлага на риск, а после родителите се оправят сами. Няма обезщетение, има само отчаяние.", сподели един от участниците в протеста.

Най-обещаващите ваксини срещу коронавируса - има важни въпросителни!

Колко обещаващи са двете ваксини срещу новия коронавирус, за които светът напоследък говори най-много – тази на американската ком...

Защо в България няма Фонд за обезщетение при нежелана реакция от ваксина? (ВИДЕО)

"В лекарската гилдия се мълчи и няма официална статистика, тези хора продължават да бъдат невидими, освен ако не гори собствената ти черга. Не сме против ваксините. Не става въпрос за това. Ваксинирането трябва да е свободно, препоръчително като политика на държавата.", коментира друг участник.

Според д-р Атанас Гълъбов няма достатъчно съпричастност от страна на лекарите при отразяването на страничните и нежелани реакции след поставянето на ваксина и допълни, че само в два случая е видял черно на бяло заболяване на дете да е признато вследствие на поставена ваксина.

Николина Кирилова сподели, че не е антиваксър по убеждение, а по опит: "Когато се роди моето дете избирах личен лекар няколко месеца. Проучвах при кой лекар да го запиша, избрах най-добрия и му гласувах пълно доверие, както трябва по принцип да се случва- да вярваме на лекарите и учителите. След всяка ваксина моето дете имаше реакции - първо личният лекар казваше, че е прекалено лаком, суче много бързо и заради това се задушава. След това получи пролетна алергия, последваха обриви, докато се стигна до злополучното поставяне на Пентаксим - започна да се задушава. Личният лекар каза, че няма нищо страшно - да му давам фенистил. После детето посиня и отидохме в Александровска болница и благодаря на лекарите там, които каза, че ако се бях забавила още малко нямаше да е живо. Един месец беше с обрив от глава до пети и го лекуваме с кортикостероиди."

Неведнъж самите представители на здравните власти у нас са признавали, че нежеланите реакции у нас не се докладват.

САЩ ще тестват 14 ваксини срещу коронавируса

Администрацията на президента на САЩ ще тества 14 потенциални ваксини срещу коронавируса като част от проекта „Операция свръхзвук...

В края на май 2017 година професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология заяви: "Страничните нежелани реакции по закон в нашата страна се описват от лекарите и трябва да бъдат докладвани на три места: в Националния център по заразни и паразитни болести, в Изпълнителната агенция по лекарствата и във фирмата-производител на дадената ваксина", посочи Кантарджиев тогава. Всяка година Центърът изготвя доклад за имунизационното състояние на нацията, който включва броят поставени ваксини, и какви странични нежелани реакции са докладвани. Той даде за пример 2016-а година и ваксината за морбили, паротит и рубеола, за която са описани само две нежелани реакции. "За мен това е силно намалена цифра. То значи, че лекарите нямат практиката да докладват нежеланите реакции, а трябва да се докладват. Защото когато лекари – привърженици на антиимунизационните движения, кажат: "Ах, колко реакции съм наблюдавал“, аз го питам простичко: "Колко си докладвал?"– "Ами, не съм докладвал."

Година по рано на 29 март 2016 година проф. Пилософ също призна публично, че нежеланите реакции редовно просто не се съобщават от лекарите. Именно поради това сред родителите се надигна недоволство. Често личните лекари поставят повече от една ваксина на детето, а между тях трябва да има поне месец, именно за да може да се проследи евентуална нежелана реакция.

На 25 януари почина малкият Филип, който пострада след ваксина. През последните 8 години от живота си той беше в будна кома.

Д-р Ангел Кунчев: Специализирани изследвания преди ваксина рядко са необходими (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com