Проучване: Медици се заразяват с коронавирус около 3 пъти повече от пациентите си

5170
Проучване: Медици се заразяват с коронавирус около 3 пъти повече от пациентите си
Снимка: iStock

Учените откриха, че служителите в американските и британските болници са се заразявали с новия тип коронавирус около 3 пъти по-често от пациентите си, въпреки широкото ползване на маски и други защитни средства. Резултатите от техните изследвания бяха публикувани в научното списание "The Lancet Public Health". Данните, които събрахме, ясно показват, че рискът от заразяване с коронавирус за лекари е значително по-висок, отколкото за други категории население, дори със защитни средства", каза Себастиан Орселин - професор в Лондонския кралски колеж и един от авторите на изследването, съобщава ТАСС.

Първоначално разпространението на вируса сред медицинския персонал беше свързано с факта, че в началото учените не знаеха как точно се разпространява коронавирусът и дали респираторите и личните предпазни средства помагат да се избегне инфекцията. До март тази година научната общност беше заключила, че дори обикновените домашни маски значително намаляват риска от заразяцане с SARS-CoV-2. В резултат на това, стана задължително да се носят маски почти навсякъде.

Лекари без граници: Центърът на Лесбос трябва да затвори

В бежанския лагер в Мория хигиенните условия са мизерни. За да предотврати разпространяването на коронавируса, „Лекари без границ...

След анализ на данните, които са събрали с помощта на приложението за следене на симптомите COVID, Орселин и неговите колеги стигат до заключението, че маски и други лични предпазни средства са сравнително неефективни при защитата на медицинския персонал в британските и американските болници. За целите на проучването е ббило създадено специално приложение. Общо между края на март и април тази година то е било инсталирано от повече от 2 000 000 души във Великобритания и САЩ, включително 100 000 лекари, медицински сестри и други специалисти. Благодарение на това, учените успяха да сравнят колко често медиците и техните пациенти са били заразени с коронавирус, както и какви симптоми изпитват.

За да направят това, учените изчислили броя на заболелите хора във всеки регион и град, където са живели потребителите на програмата, и изчислили типичният брой инфекции за болничния персонал и други граждани на 2-те страни. По подобен начин изследователите сравняват типичната тежест на симптомите, както и разпространението на различни рискови фактори сред изследваните групи. Оказало се, че средно лекарите се оплакват от симптомите на COVID-19 около 12 пъти по-често от останалите жители на същите региони на САЩ и Великобритания.

Като се вземат предвид всички странични фактори, това предполага, че типичният риск от инфекция за тях е бил от 3,4 до 3,7 пъти по-висок. И двата процента бяха малко по-ниски в онези болници, където лекарите използваха респиратори и друга защитна екипировка. Персоналът им е придобил вируса около 2,4 пъти по-често от пациентите си. Според изследователите, това се дължи на два фактора - повторната употреба на маски и респиратори, както и тяхното лошо качество. Първият увеличи риска от инфекция с 45%, а втория - с 35%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com