Проучване: Медици се заразяват с коронавирус около 3 пъти повече от пациентите си

5190
Проучване: Медици се заразяват с коронавирус около 3 пъти повече от пациентите си
Снимка: iStock

Учените откриха, че служителите в американските и британските болници са се заразявали с новия тип коронавирус около 3 пъти по-често от пациентите си, въпреки широкото ползване на маски и други защитни средства. Резултатите от техните изследвания бяха публикувани в научното списание "The Lancet Public Health". Данните, които събрахме, ясно показват, че рискът от заразяване с коронавирус за лекари е значително по-висок, отколкото за други категории население, дори със защитни средства", каза Себастиан Орселин - професор в Лондонския кралски колеж и един от авторите на изследването, съобщава ТАСС.

Първоначално разпространението на вируса сред медицинския персонал беше свързано с факта, че в началото учените не знаеха как точно се разпространява коронавирусът и дали респираторите и личните предпазни средства помагат да се избегне инфекцията. До март тази година научната общност беше заключила, че дори обикновените домашни маски значително намаляват риска от заразяцане с SARS-CoV-2. В резултат на това, стана задължително да се носят маски почти навсякъде.

Лекари без граници: Центърът на Лесбос трябва да затвори

В бежанския лагер в Мория хигиенните условия са мизерни. За да предотврати разпространяването на коронавируса, „Лекари без границ...

След анализ на данните, които са събрали с помощта на приложението за следене на симптомите COVID, Орселин и неговите колеги стигат до заключението, че маски и други лични предпазни средства са сравнително неефективни при защитата на медицинския персонал в британските и американските болници. За целите на проучването е ббило създадено специално приложение. Общо между края на март и април тази година то е било инсталирано от повече от 2 000 000 души във Великобритания и САЩ, включително 100 000 лекари, медицински сестри и други специалисти. Благодарение на това, учените успяха да сравнят колко често медиците и техните пациенти са били заразени с коронавирус, както и какви симптоми изпитват.

За да направят това, учените изчислили броя на заболелите хора във всеки регион и град, където са живели потребителите на програмата, и изчислили типичният брой инфекции за болничния персонал и други граждани на 2-те страни. По подобен начин изследователите сравняват типичната тежест на симптомите, както и разпространението на различни рискови фактори сред изследваните групи. Оказало се, че средно лекарите се оплакват от симптомите на COVID-19 около 12 пъти по-често от останалите жители на същите региони на САЩ и Великобритания.

Като се вземат предвид всички странични фактори, това предполага, че типичният риск от инфекция за тях е бил от 3,4 до 3,7 пъти по-висок. И двата процента бяха малко по-ниски в онези болници, където лекарите използваха респиратори и друга защитна екипировка. Персоналът им е придобил вируса около 2,4 пъти по-често от пациентите си. Според изследователите, това се дължи на два фактора - повторната употреба на маски и респиратори, както и тяхното лошо качество. Първият увеличи риска от инфекция с 45%, а втория - с 35%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване