Проучване: Новородените с антитела срещу коронавирус от майките ги губят до шестия месец

2759
Проучване: Новородените с антитела срещу коронавирус от майките ги губят до шестия месец
Снимка: iStock/Guliver

Имунитетът на бебетата, преболедували COVID-19, e по-дълготраен от този на децата, придобили антитела от майките си по време на бременността. Това показва проучване на екип от медици от болница “Токуда” начело с д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология там. То обхваща над 25 деца, родени в болницата от миналия септември до юни тази година, и проследява имунитета им в период от 3 и 6 месеца след раждането, предава 24 часа.

Изследвани са две групи - такива, родени с антитела, придобити от майките им, които са боледували по време на бременността, както и такива, разболели се малко след раждането си. Резултатите ще бъдат представени на предстоящ през октомври Конгрес по неонатология. “Заключението е, че преболедувалите имат по-дълготраен имунитет и защита, докато новородените, които се раждат с антитела, към шестия месец в над 90% вече не отчитат такива”, казва пред “24 часа” д-р Масларска.

Pfizer ще иска одобрение за ваксината срещу коронавирус при бебета

Фармацевтичният гигант Pfizer ще подаде документи с молба за одобрение за прилагане на препарата им при бебета над 6-месечна възраст, п...

В едва 2 до 4% от случаите коронавирусът може да премине през плацентата и да зарази бебето, докато то е още в утробата на майката. Но по отношение на антителата, за щастие, случаят е обратен - тези, които майката образува, когато прекара заболяването, в голяма част от случаите преминават и в кръвта на бебето. “При над 95% от тези над 25 деца, които включихме в проучването, се установиха антитела за прекарана COVID инфекция, т.е. те имаха преминали антитела”, обясни неонатоложката. Децата, обхванати в изследването, са родени между 3 и 6 месеца от боледуването на майката. Въпреки малката вероятност това да се случи, в болницата имат и дете, родено с вируса на COVID. Заедно с него в проучването е обхванато и друго новородено, разболяло се 20 дни след раждането си.

“Тези, които имаха антитела в резултат на боледуването на майките им, между 3-и и 6-и месец в над 90% от случаите вече нямаха антитела, които да ги защитават от COVID. Децата, които бяха заразени и преболедували, имат антитела и след 6-ия месец. Това дава основание да се смята, че преболедувалите имат добър имунитет срещу вируса, включително при много малки деца и новородени, при които имунитетът не е съвършен”, обясни д-р Масларска.

Зачестен прием на разболели се от COVID бебета и малки деца отчитат в “Токуда” през последния месец и половина. Сега преобладават тези на възраст от 20 дни до 5-6 години, докато преди август потокът от деца пациенти е бил в тийнейджърска възраст. Промяната се дължи на делта-варианта, който в голяма степен поразява младите неваксинирани и неболедували, сред които са и самите родители.

“Определено зачестяват случаите. Повече са и малките деца, кърмачетата до 1 г. и новородените, тъй като много от родителите им не са преболедували и ваксинирани. Сега се заразяват много от младите хора и тези родители го предават и на децата си. Най-малките ни пациенти обикновено са от 20-дневна възраст нагоре, когато вече са имали и малко повече контакти, това допринася да се заразят”, категорична е д-р Масларска. Тя очаква случаите да скочат с тръгването на децата на училище и детска градина.

Спад в броя на бебетата, заченати по време на ограниченията миналата година

Българите са правили много по-малко бебета от нормалното по време на първите ограничения срещу коронавируса през миналия април, съобщав...

При сегашната вълна децата боледуват по-тежко. Новородените например често вдигат температура и я поддържат известно време, което не е характерно за тях попринцип. Наред с останалите типични за възрастните симптоми - липса на апетит, повръщане, диария, сега децата правят и по-често пневмонии, което не беше характерно в предишните вълни, отчита лекарката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com