Проучване показа колко хора биха се включили в масова ваксинация в България

2749
Проучване показа колко хора биха се включили в масова ваксинация в България
Снимка: БГНЕС

COVID-19 породи безпрецедентна здравна криза, която се превърна в икономическа и създаде редица промени както в ежедневните дейности на бизнеса, начина му на работа и доведе до преустановяване на дейността за част от компаниите. БТПП проведе експресно анкетно проучване сред фирмите във връзка с мнението на мениджърите за интереса от ваксиниране сред служителите им. В допитването взеха участие над 120 фирми и браншови организации.

Резултатите показват, че интерес има, като, разбира се, това е личен избор на всеки един. 34% от ръководителите в компаниите посочват, че има интерес от страна на техните служители към ваксиниране, а според 22% няма. Най-голям дял - 50% - посочват, че това е индивидуално и не могат да дадат мнение по въпроса.

От здравното министерство отговориха на "Възраждане" за ваксинирането

От Министерството на здравеопазването увериха, че е създадена система, по която се следи дали са спазени всички изисквания на производи...

Немалка част от респондентите посочват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към ваксинация, когато имат възможност за избор на производител, богата информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик в заболeваемостта. Бизнесът посочва, че според неговите наблюдения 33% от служителите биха се ваксинирали или това са 1/3 от тях.

Ефектите, които се очакват във връзка с ваксинацията от компаниите са в двете крайности – според 42% ще се благоприятства връщане към нормален режим на работа и живот, а според 47% нищо няма да се промени. За работодателите ваксинацията ще създаде и частична предвидимост за отсъствията от работа. Едва 7% от фирмите виждат възможност за подобряване на логистиката и увеличаване на интереса за сътрудничество с тяхната компания като ефект от ваксинацията. Според работодателите един от най-важните ефекти от ваксинирането е запазване здравето и живота на човешкия капитал.

Повече от половината от фирмите не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина. Това смятат 52% от анкетираните в проучването, спрямо 28 % , които го намират за наложително. Основните аргументи за негативния отговор относно задължително ваксиниране е, че дори и ваксиниран човек може да бъде приносител, ефекта от ваксинацията трае определено време и ще създаде въпросителни за необходимостта от ваксиниране през определено време, за да можем да пътуваме, както ще доведе и до отлив на клиентите за някои фирми, в това число най-голям ще бъде ефекта в туристическия сектор. Очевидно бизнеса не одобрява задължителна ваксинация при пътуване в чужбина и такава трябва да бъде позицията на държавните органи.

Още: Предупреждение от Европейския съвет за затваряне на граници заради коронавируса

Бенатова: Пряко предаване от ваксиниране в болница, сякаш се извършва полет до Луната

"Пряко предаване от ваксиниране в болница, сякаш се извършва полет до Луната или поне има българска експедиция на Еверест. Разказ за п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com