Проучване показа колко хора биха се включили в масова ваксинация в България

2717
Проучване показа колко хора биха се включили в масова ваксинация в България
Снимка: БГНЕС

COVID-19 породи безпрецедентна здравна криза, която се превърна в икономическа и създаде редица промени както в ежедневните дейности на бизнеса, начина му на работа и доведе до преустановяване на дейността за част от компаниите. БТПП проведе експресно анкетно проучване сред фирмите във връзка с мнението на мениджърите за интереса от ваксиниране сред служителите им. В допитването взеха участие над 120 фирми и браншови организации.

Резултатите показват, че интерес има, като, разбира се, това е личен избор на всеки един. 34% от ръководителите в компаниите посочват, че има интерес от страна на техните служители към ваксиниране, а според 22% няма. Най-голям дял - 50% - посочват, че това е индивидуално и не могат да дадат мнение по въпроса.

От здравното министерство отговориха на "Възраждане" за ваксинирането

От Министерството на здравеопазването увериха, че е създадена система, по която се следи дали са спазени всички изисквания на производи...

Немалка част от респондентите посочват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към ваксинация, когато имат възможност за избор на производител, богата информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик в заболeваемостта. Бизнесът посочва, че според неговите наблюдения 33% от служителите биха се ваксинирали или това са 1/3 от тях.

Ефектите, които се очакват във връзка с ваксинацията от компаниите са в двете крайности – според 42% ще се благоприятства връщане към нормален режим на работа и живот, а според 47% нищо няма да се промени. За работодателите ваксинацията ще създаде и частична предвидимост за отсъствията от работа. Едва 7% от фирмите виждат възможност за подобряване на логистиката и увеличаване на интереса за сътрудничество с тяхната компания като ефект от ваксинацията. Според работодателите един от най-важните ефекти от ваксинирането е запазване здравето и живота на човешкия капитал.

Повече от половината от фирмите не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина. Това смятат 52% от анкетираните в проучването, спрямо 28 % , които го намират за наложително. Основните аргументи за негативния отговор относно задължително ваксиниране е, че дори и ваксиниран човек може да бъде приносител, ефекта от ваксинацията трае определено време и ще създаде въпросителни за необходимостта от ваксиниране през определено време, за да можем да пътуваме, както ще доведе и до отлив на клиентите за някои фирми, в това число най-голям ще бъде ефекта в туристическия сектор. Очевидно бизнеса не одобрява задължителна ваксинация при пътуване в чужбина и такава трябва да бъде позицията на държавните органи.

Още: Предупреждение от Европейския съвет за затваряне на граници заради коронавируса

Бенатова: Пряко предаване от ваксиниране в болница, сякаш се извършва полет до Луната

"Пряко предаване от ваксиниране в болница, сякаш се извършва полет до Луната или поне има българска експедиция на Еверест. Разказ за п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com