Провал на първата експертна среща за ковид мерките, организирана след протеста на "Възраждане"

13883
Провал на първата експертна среща за ковид мерките, организирана след протеста на "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

Не говорим с журналисти, докато не стигнем до някакъв консенсус. Така здравният съветник на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова посочи защо експертите, излъчени от Министерския съвет, не желаят да превръщат дискусията на общата работна група за ковид мерки в медийно зрелище. Припомняме, че групата беше създадена след протеста срещу зеления сертификат пред парламента, проведен на 12.01.22 г. А видеоизлъчване осъществиха от "Възраждане", като в хода му стана ясно, че предварително не е искано съгласие от отсрещната страна. Аргументът на излъчващия записа Деян Николов - на публично място сме, можем да излъчваме.

"Тази работна среща няма да бъде записана и няма да бъде излъчена", настоя проф. Аргирова, която обясни, че така ѝ било наредено. Цялостният аргумент на поканените от правителството експерти е, че с живо излъчване нещата заприличват на медийно зрелище, а не експертна среща, търсеща отговори на важни въпроси.

Фармакологът проф. Георги Момеков подчерта: "Не мисля, че тези риалити шоу проблеми са нещо, от което има полза". Негови колеги, поканени от страна на правителството, бяха категорични - не желаем лицата ни да бъдат показвани в социалните мрежи. От тяхна страна беше предложено да се направи аудиозапис, но не и да се прави живо онлайн излъчване. Съответно, ако от експертите на "Възраждане" има възражения по каквато и да е интерпретация на заключенията в срещата, те да могат да пуснат аудиозаписа и да покажат кое как е.

От страна на "Възраждане" се включи д-р Георги Тодоров, който изрази опасение, че "нашите мнения по някакъв начин винаги може да бъдат преиначени. Министър-председателят не ми е началник". Той блесна и с изказване по адрес на проф. Аргирова: "Не ми е преподавала, че да ми е професор". Друг представител на партията - Деян Николов, който е секретар на софийското звено на "Възраждане" и един от големите дарители на партията, напомни, че при разговорите за формиране на управляващата коалиция било излъчвано на живо всяко заседание на работните групи. Той също каза, че протоколиращ от страна на "Възраждане" няма и затова те пускат живо излъчване. По-късно Николов призна на пресконференция, че не е имало предварително договорка да не се излъчва на живо, т.е. не е имало и договорка да се излъчва.

Специално за д-р Георги Тодоров преди около половин година много сериозен коментар публикува д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по въпросите на мозъчни инфекции към Университета в Берн. Д-р Тодоров стана известен и като основател на Алианс за съпротива срещу ковид мерките.

Впоследствие се стигна до закани и от двете страни, че си тръгват. Първо го каза проф. Аргирова, след това се чу как д-р Тодоров заяви: "Аз и Мангъров си тръгваме", визирайки че ще го сторят, ако няма живо излъчване.

В крайна сметка, заради несъгласието за излъчването, срещата се провали. За финал на излъчването на живо Николов каза, че ще се опитат да договорят нова среща на работната група. Иначе в началото на срещата проф. Аргирова заяви, че се очаква работната група да приключи работата си след не повече от 3 седмици и да излезе със заключение. А проф. Момеков подчерта, че всички данни, които правителствените експерти ще представят и ще се опитат да защитят, са подкрепени от съответните референтни източници. Той помоли и когато се изнасят някакви математически данни, да се цитира съответният източник, който да може да бъде проверен и да е релевантен за темата, която се обсъжда!

"Нашата цел беше не да си разговаряме с Момеков, Аргирова и други субекти, които не познавам. Нашата цел беше хората да видят какво имаме да кажат и какво те", заяви доц. Атанас Мангъров, който видя цензура.

ACTUALNO.COM НЯМА ДА ПОКАЖЕ ЗАПИСА ОТ СРЕЩАТА, ЗАЩОТО УВАЖАВА ЖЕЛАНИЕТО НА СЪОТВЕТНИТЕ ЕКСПЕРТИ ДА НЕ БЪДАТ ПОКАЗВАНИ ЛИЦАТА ИМ ПРИ РАБОТНА СРЕЩА, НА КОЯТО СЕ ОБСЪЖДАТ ЕКСПЕРТНИ ВЪПРОСИ!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com