Проверяват ни вкъщи, докато сме в болнични?

31758
Проверяват ни вкъщи, докато сме в болнични?
Снимка: iStock/Guliver

Извънредни проверки по домовете, докато работниците са в болнични, а „Гранична полиция“ да проверява в регистъра дали на напускащото страната лице е издаден болничен лист, а ако е издаден, да се оведомява Националния осигурителен институт (НОИ). Това са част от мерките, които работодателите, държавата и синдикатите ще объсждат на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Мерките, които държавата предлага на бизнеса и на синдикатите, са свързани преди всичко със затягане на контрола. При фалшив болничен обезщетенията ще се връщат, а лекарят ще подлежи на дисциплинарна санкция, вероятно глоба. Ще се въведе и механизъм за бързо оповестяване на работодателя при болест на негов работник с възможност шефът да поиска втори преглед при съмнение за измами.

БЛС: Който прибира осигуровките, той да плаща първите три дни болнични

Работодателят може да получава информация по електронен път от Националния осигурителен инситут (НОИ) за издаден болничен, а службите п...

Предлага се още първият болничен лист да е с максимална продължителност до седем дни вместо досегашните 15. Вероятно ще се намалят от 30 на 20 дни и тези, издавани от лекарските комисии.

По отношение на втората, контролна проверка на болничните, синдикатите са против това да се прави от лекари, посочени или свързани с работодателя. Те определиха мярката като възмутителна с аргумента, че болничният лист не може да се преподписва  от лекар, с когото работодателят има сключен договор, защото така не можело да се разчита на обективност. Мнението на Българския лекарски съюз ВИЖТЕ ТУК.

През есента миналата година бинесът остро постави темата за обдъждане и поиска държавата да поеме плащането на обезщетенията за първите три дни боледуване, които сега са за сметка на работодателите. Държавата обаче категорично не е съгласна с това.

Преди дни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева каза: "Тази политика би струвала около двеста милиона допълнително- Бюджетът е ограничен, ние сме държавата с най-ниски данъци. Същевременно бюджетът ще има определена еластичност, която вече е изчерпана и просто механично прехвърляне плащането на тези три дни от работодателите на НОИ как това помага служителите да си седят на работните си места". Още по темата ще намерите в ТОЗИ МАТЕРИАЛ.

Фалшивите болнични: Няколко идеи за решаване на проблема (ВИДЕО)

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината. Личните лекари да имат право да издават по-малко дни болничн...

Анализ на НОИ показа, че за 9 години разходите за болнични са нараснали с 210 милиона лева, през 2018-а са достигнали 500 милиона лева.

За НОИ разходите нарастват с 82 % за деветгодишния период, а за бизнеса - със 130 %, но най-голямата тежест се пада на болничните листове с продължителност между 8 и 30 дни.

Припомняме, че анализът на Националния статистически институт(НСИ) показва, че ръстът на болничните не е от злоупотреба на работници, а схващането, че осигурените лица използват болничния за "сливане на празнични дни" също не се потвърди. Данните от статистиката ЧЕТЕТЕ ТУК.

Тристранката, по предварителна информация си е дала едномесечен срок да се произнесе по пакета от мерки.

Тристранката обсъди минималната заплата, а работодателите бойкотират и чакат болничните

Работодателите бойкотираха срещата на социалните партньори. В програмата на т. нар. Тристранка днес влизаше само предложението минималн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com