Проверката в „Пирогов” продължава

2697
Проверката в „Пирогов” продължава
Снимка: БГНЕС

Проверката в „Пирогов” продължава. Директорът на лечебното заведение заяви, че тя е удължена до 10 юли и ще коментира, след като излязат резултатите.

„Мисля, че до този момент няма нередности. Аз не съм човекът, който регистрира пациенти. Аз съм лекар и си познавам колегите. Смятам, че всички те работят нормално и направиха толкова много по време на пандемията. Не вярвам някой да е направил толкова, колкото в „Пирогов”, коментира директорът на „Пирогов” Асен Балтов.

В началото на месеца здравните власти започнаха проверка в „Пирогов" за фалшиви хоспитализации. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Става дума за около 900 хоспитализации от началото на 2020 г. до момента. Пациентите са с поставени диагнози „чернодробна цироза” и „хронична бъбречна недостатъчност”. По думите на Петров съмненията са, че поне 1/3 от тях са фалшиви.

Пациентите са приети в Спешната болница първоначално за лечение на COVID-19, след което са повторно хоспитализирани, но с бъбречни или чернодробни диагнози. Здравната каса вече започна да прави ревизия.

„Това е труден процес, тъй като болните се търсят в къщите и се намират трудно. Някои просто отказват да съдействат”, заяви зам.-министърът на здравеопазването.

В писмена позиция от „Пирогов” отговориха, че в момента текат не една, а шест проверки. И допълниха, че лечебното заведение е едно от най-проверяваните в страната.

Доц. Петър Атанасов: В "Пирогов" фантоми няма

"Какво означава фалшива хоспитализация? В нашата болница фантоми няма, всеки е пациент от плът и кръв, преминал е определена диагностик...

„В „Пирогов” се работи под голямо напрежение. Всеки, който се е допрял до нас по време на пандемията - и на третата, и на втората вълна, е видял в каква тежка ситуация хората изнемогват. Не е редно да се постъпва така. Възможно е да са допуснати грешки. Ситуацията е такава, че трябва да си нечовешко същество, за да работиш без грешка”, каза проф. д-р Магдалена Лесева – нач. на микробиологичната лаборатория в „Пирогов”.

В случай, че се открият нарушения, ще последват и санкции – категорични са от здравното министерство. „Директори, които не са упражнявали контрол за такива неща, вероятно ще бъдат отстранени. Има и други основания – лошо управление. Не става въпрос за чистка, но има някои проблемни болници”, посочи зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Над 50 са проверките, които текат в момента и в други лечебни заведения в страната, казаха за NOVA от НЗОК. Проверките били регулярни, а дали има нарушения и какви са те - ще стане ясно, едва след като приключат.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com