Проверката в „Пирогов” продължава

2784
Проверката в „Пирогов” продължава
Снимка: БГНЕС

Проверката в „Пирогов” продължава. Директорът на лечебното заведение заяви, че тя е удължена до 10 юли и ще коментира, след като излязат резултатите.

„Мисля, че до този момент няма нередности. Аз не съм човекът, който регистрира пациенти. Аз съм лекар и си познавам колегите. Смятам, че всички те работят нормално и направиха толкова много по време на пандемията. Не вярвам някой да е направил толкова, колкото в „Пирогов”, коментира директорът на „Пирогов” Асен Балтов.

В началото на месеца здравните власти започнаха проверка в „Пирогов" за фалшиви хоспитализации. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Става дума за около 900 хоспитализации от началото на 2020 г. до момента. Пациентите са с поставени диагнози „чернодробна цироза” и „хронична бъбречна недостатъчност”. По думите на Петров съмненията са, че поне 1/3 от тях са фалшиви.

Пациентите са приети в Спешната болница първоначално за лечение на COVID-19, след което са повторно хоспитализирани, но с бъбречни или чернодробни диагнози. Здравната каса вече започна да прави ревизия.

„Това е труден процес, тъй като болните се търсят в къщите и се намират трудно. Някои просто отказват да съдействат”, заяви зам.-министърът на здравеопазването.

В писмена позиция от „Пирогов” отговориха, че в момента текат не една, а шест проверки. И допълниха, че лечебното заведение е едно от най-проверяваните в страната.

Доц. Петър Атанасов: В "Пирогов" фантоми няма

"Какво означава фалшива хоспитализация? В нашата болница фантоми няма, всеки е пациент от плът и кръв, преминал е определена диагностик...

„В „Пирогов” се работи под голямо напрежение. Всеки, който се е допрял до нас по време на пандемията - и на третата, и на втората вълна, е видял в каква тежка ситуация хората изнемогват. Не е редно да се постъпва така. Възможно е да са допуснати грешки. Ситуацията е такава, че трябва да си нечовешко същество, за да работиш без грешка”, каза проф. д-р Магдалена Лесева – нач. на микробиологичната лаборатория в „Пирогов”.

В случай, че се открият нарушения, ще последват и санкции – категорични са от здравното министерство. „Директори, които не са упражнявали контрол за такива неща, вероятно ще бъдат отстранени. Има и други основания – лошо управление. Не става въпрос за чистка, но има някои проблемни болници”, посочи зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Над 50 са проверките, които текат в момента и в други лечебни заведения в страната, казаха за NOVA от НЗОК. Проверките били регулярни, а дали има нарушения и какви са те - ще стане ясно, едва след като приключат.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com