Пълен локдаун, зелен сертификат, мерки за училищата - какво предстои да има и какво няма да има

20496
Пълен локдаун, зелен сертификат, мерки за училищата - какво предстои да има и какво няма да има
Снимка: БГНЕС

Предложени са два алтернативни вида мерки. Едните са да се ползва зелен сертификат, без ограничаване на капацитет, другите – ако няма сертификат, допълнително ограничения, включително спиране на дейности или най-малко още по-голямо ограничение на капацитета при дейности на публични места. Предложени са и мерки за училищата – да се правят вече разчети на база община, не на област, кога да се минава в дистанционно обучение, за да бъде максимално запазено присъственото обучение. В това отношение ще има консултация с Министерството на образованието (МОН). Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Засега пълен локдаун т.е. хората да си седят вкъщи, не се налага според нашите експерти, добави Кацаров. И увери, че не вървим към задължителна ваксинация срещу коронавирус.

Кажи-речи 2 години след старта на пандемията, по телевизията ни учат как да слагаме маска

Щом здравното министерство е преценило, значи трябва да има нови мерки. Като вирусолог и лекар съм привърженик на по-строгите мерки, но...

Припомняме, че при заболеваемост от над 500 на 100 000 души население съгласно националния план, изготвен точно от Кацаров и експертите му, трябва да има затваряния (събирания извън дома не са позволени, не се провеждат спортни събития, затварят заведения, спортни обекти и културни обекти, затварят се и офисите, с изключение на ключови за икономиката дейности, които не може да се извършват от вкъщи, а училищата и университетите затварят, като работят единствено детски градини със 100% ваксиниран или преболедувал персонал и се приемат само деца на 100% ваксинирани или преболедували родители). Що се отнася специално до образованието, съгласно насоките на МОН "при заболяване на един ученик се карантинира цялата паралелка. При 10% заболели от випуск се карантинира целият випуск. При 10% заболели от училището се преминава към ротация. При по-висок процент заболели, в зависимост от конкретната ситуация, може цялото училище да премине в обучение от разстояние в електронна среда."

Не се предвижда в новите мерки да се прилагат тестове за учениците, уточни министърът.

В понеделник, 18 октомври, Експертният съвет ще защитава в разширен състав какво да се прави - дали да отиваме на зелен сертификат или да се налагат по-строги мерки. Възложил съм да бъдат закупени 1 000 000 антигенни теста, за сметка на държавата, уточни Кацаров. Ако се въведе зелен сертификат, то тестовете ще се правят в сертифицирани лаборатории, за да може да се издаде сертификат. Вече ако лабораториите искат да изнесат пунктове на други места, това е тяхно право, уточни д-р Кацаров. А вземането на пробата ще се плаща от съответния човек, стана ясно от думите на Кацаров - с уточнението, че това ще се определя от лабораториите. "Има разлики, но цените едва ли ще са съществени", добави той. Тестът ще важи 48 часа, ако е антигенен, и 72 часа, ако е PCR – такива били правилата и в ЕС

Министърът посочи, че е обсъждано да се считат и тестове за антитела като част от "зеления сертификат", но това не може да се счита като доказателство за имунна защита. Същото важи и за тестове за клетъчен имунитет.

Кацаров абдикира - като не искаме да се ваксинираме срещу КОВИД, който оцелее

Ситуацията е много сериозна, всички го виждат, няма място за паника. Здравната система е добре организирана и аз съм много благодарен н...

Д-р Кацаров каза и, че предложението на Българска болнична асоциация (ББА) неваксинираните пациенти с Covid-19 в болница да заплащат част от разходите по лечението си ще бъде обсъдено.

ПЪЛНИЯТ ДОКЛАД НА ДОЦ. КУНЧЕВ ЗА МЕРКИТЕ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com