Първо масово тестване - резултатите сочат, че няма колективен имунитет, но епидемията е под контрол

30368
Първо масово тестване - резултатите сочат, че няма колективен имунитет, но епидемията е под контрол
Снимка: МС

30 нови случая на болни от коронавирус има за послендото денонощие в България, като от тях 13 са приети в болница (233 са общо в болница, 146 са в София, 27 са в интензивни отделения). Изследвани са 498 проби по методология PCR, а общият брой болни от COVID-19 е 611. 341 са мъже, най-младият пациент е 1 година, най-възрастният е на 90 години. Това каза ръководителят на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Излекувани са 48 души, като има още един заразен лекар, но изглежда тя не е заразена от пациент.

Завършено е и проучването с бързи тестове за COVID-19, в което са тествани 1016 полицаи. Според националния здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев 1007 са здрави, а само двама души имат антитела (igM), които се появяват на 7-9 ден от инфекция, а 7 души са имали среща с вируса по-рано без клинични симптоми и вече имат друг тип антитела (igG). Само 1 човек има симптоми, наподобяващи COVID-19, но тестът при него е отрицателен. Има и 210 души с поне по един симптом на заболяване, но тестовете при тях са отрицателни.

По-малко увеличение на регистрираните болни от коронавирус в България

За денонощието новооткрите потвърдени случаи на коронавирус в България са 16, като 6 са приети в болница (общо 213 души в болница, 21 в...

Все още активна циркулация на вируса няма, епидемията е под контрол, не може да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, обобщи Кунчев, според който ако продължаваме с мерките, епидемията ще остане под контрол. А генерал Мутафчийски предупреди, че наличието на антитела igG при седемте души все още не значи дали човек не би се заразил отново. Масово тестване сега е безсмислено, повтори той, но добави, че имало голямо тестване в ромска махала в Бургаско, завършено на 50% и без положителни резултати за COVID-19.

"Популацията в България все още е девствена в срещането с вируса и изграждането на имунитет", подчерта началникът на Националния кризисен щаб и отново повтори, че като цяло тактиката в световен мащаб е да се търси ефективно лечение, не да се изгражда колективен имунитет. Мутафчийски изрично подчерта, че с това тестване не се търси кой е по-устойчив на вируса.

Медицина и наука

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски счита и, че законодателството в България не е достатъчно строго по отношение на хора, предлагащи и продаващи фалшиви лекарства за лечение на коронавирус.

Началникът на Кризисния щаб и ВМА припомни опитът на ВМА в лечение на коронавирус, като заяви, че имало интерес от САЩ по отношение на по-късната интубация и се готвела научна публикация, в която ще бъде включен и българският опит. Проследяването на болни от вкъщи от ВМА се установява с поне по 1 телефонен разговор на ден, като при 116 наблюдавани души вече 5 са върнати обратно в болница заради влошаване на състоянието. По думите на Мутафчийски, така се правело в "Пирогов" и Александровска болница.

Кога ще е пикът на епидемията от коронавирус в Европа - нова прогноза

Четири от седемте известни човешки коронавируса причиняват сезонни епидемии като грипа. Това заключение направиха учени от Факултета за...

В този ред на мисли Мутафчийски уточни, че вече се мисли за постепенно възобновяване на работата на здравната система, "защото не се знае доколко време ще се борим с коронавирус".

Що се отнася до това има ли "италиански геном" на коронавируса, началникът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев повтори, че вирусът се приспособява към хората, за да не ги избива. Мутацията обаче довела до това, че вирусът се хваща по-лесно за човешките клетки, което води до по-голямо хронично протичане, а "кой знае каква повишена смъртност няма", по думите на професора. Вече излезе и изследване, според което европейците са по-уязвими на вируса заради конкретен ензим в клетките, който го няма при азиатците - ACE2.

За Кантарджиев отговорът е следният - по неговото мнение при инфекция веднага се вземат мерки за лечение в гърлото. "Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо", заяви професорът и препрати и към "народната медицина".

Не мутацията е причина за голямата смъртност в Италия, а недостатъчно навреме взетите мерки, категоричен беше проф. Мутафчийски. И обеща статистика по години за смъртността в България, за да покаже стойността на мерките в България. "Ние знаем, че не откриваме всички случаи - според някои математически модели имаме около 6000 болни", заяви началникът на Кризисния щаб, който категорично не е съгласен с идеята да се изолират всички болни, а другите хора свободно да са навън.

Още: "САЩ продължават с негативните рекорди на тема "коронавирус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com