Първо масово тестване - резултатите сочат, че няма колективен имунитет, но епидемията е под контрол

30349
Първо масово тестване - резултатите сочат, че няма колективен имунитет, но епидемията е под контрол
Снимка: МС

30 нови случая на болни от коронавирус има за послендото денонощие в България, като от тях 13 са приети в болница (233 са общо в болница, 146 са в София, 27 са в интензивни отделения). Изследвани са 498 проби по методология PCR, а общият брой болни от COVID-19 е 611. 341 са мъже, най-младият пациент е 1 година, най-възрастният е на 90 години. Това каза ръководителят на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Излекувани са 48 души, като има още един заразен лекар, но изглежда тя не е заразена от пациент.

Завършено е и проучването с бързи тестове за COVID-19, в което са тествани 1016 полицаи. Според националния здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев 1007 са здрави, а само двама души имат антитела (igM), които се появяват на 7-9 ден от инфекция, а 7 души са имали среща с вируса по-рано без клинични симптоми и вече имат друг тип антитела (igG). Само 1 човек има симптоми, наподобяващи COVID-19, но тестът при него е отрицателен. Има и 210 души с поне по един симптом на заболяване, но тестовете при тях са отрицателни.

По-малко увеличение на регистрираните болни от коронавирус в България

За денонощието новооткрите потвърдени случаи на коронавирус в България са 16, като 6 са приети в болница (общо 213 души в болница, 21 в...

Все още активна циркулация на вируса няма, епидемията е под контрол, не може да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, обобщи Кунчев, според който ако продължаваме с мерките, епидемията ще остане под контрол. А генерал Мутафчийски предупреди, че наличието на антитела igG при седемте души все още не значи дали човек не би се заразил отново. Масово тестване сега е безсмислено, повтори той, но добави, че имало голямо тестване в ромска махала в Бургаско, завършено на 50% и без положителни резултати за COVID-19.

"Популацията в България все още е девствена в срещането с вируса и изграждането на имунитет", подчерта началникът на Националния кризисен щаб и отново повтори, че като цяло тактиката в световен мащаб е да се търси ефективно лечение, не да се изгражда колективен имунитет. Мутафчийски изрично подчерта, че с това тестване не се търси кой е по-устойчив на вируса.

Медицина и наука

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски счита и, че законодателството в България не е достатъчно строго по отношение на хора, предлагащи и продаващи фалшиви лекарства за лечение на коронавирус.

Началникът на Кризисния щаб и ВМА припомни опитът на ВМА в лечение на коронавирус, като заяви, че имало интерес от САЩ по отношение на по-късната интубация и се готвела научна публикация, в която ще бъде включен и българският опит. Проследяването на болни от вкъщи от ВМА се установява с поне по 1 телефонен разговор на ден, като при 116 наблюдавани души вече 5 са върнати обратно в болница заради влошаване на състоянието. По думите на Мутафчийски, така се правело в "Пирогов" и Александровска болница.

Кога ще е пикът на епидемията от коронавирус в Европа - нова прогноза

Четири от седемте известни човешки коронавируса причиняват сезонни епидемии като грипа. Това заключение направиха учени от Факултета за...

В този ред на мисли Мутафчийски уточни, че вече се мисли за постепенно възобновяване на работата на здравната система, "защото не се знае доколко време ще се борим с коронавирус".

Що се отнася до това има ли "италиански геном" на коронавируса, началникът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев повтори, че вирусът се приспособява към хората, за да не ги избива. Мутацията обаче довела до това, че вирусът се хваща по-лесно за човешките клетки, което води до по-голямо хронично протичане, а "кой знае каква повишена смъртност няма", по думите на професора. Вече излезе и изследване, според което европейците са по-уязвими на вируса заради конкретен ензим в клетките, който го няма при азиатците - ACE2.

За Кантарджиев отговорът е следният - по неговото мнение при инфекция веднага се вземат мерки за лечение в гърлото. "Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо", заяви професорът и препрати и към "народната медицина".

Не мутацията е причина за голямата смъртност в Италия, а недостатъчно навреме взетите мерки, категоричен беше проф. Мутафчийски. И обеща статистика по години за смъртността в България, за да покаже стойността на мерките в България. "Ние знаем, че не откриваме всички случаи - според някои математически модели имаме около 6000 болни", заяви началникът на Кризисния щаб, който категорично не е съгласен с идеята да се изолират всички болни, а другите хора свободно да са навън.

Още: "САЩ продължават с негативните рекорди на тема "коронавирус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com