Радев категоричен: Локдаунът не е решение

8658
Радев категоричен: Локдаунът не е решение
Снимка: БГНЕС

Ако сега въведем пълен локдаун в страната, след няколко месеца пак ще трябва да го направим. Каква е алтернативата? Решението е повече отговорност от всички. Това заяви пред студенти от Пловдив президентът Румен Радев.

На въпрос какво предлага, за да се пресече пандемията. Радев отвърна, че отговорът е много сложен, тъй като концентрира в себе си икономически и социални аспекти.

Наш лекар очерта как ще се развие КОВИД в България и по света

Докато нямаме стерилизираща ваксина или не приложим стратегия за нулев Ковид, няма шанс вирусът да изчезне. Дори и стерилизиращи ваксин...

"Вариантът "Делта плюс" е с голяма степен на заразяемост, а пораженията са много сериозни. Трябва да бъде намерен баланс как да се предпазват хората и да се спасяват човешки животи и да не се нанасят щети върху държавата при едно пълно затваряне", допълни Радев.

Той повтори, че е имал своите критики към служебното правителство за въведените мерки. "Но каква е другата алтернатива, когато тенденцията на заболеваемост и смъртност е силно нагоре", попита президентът. Според него, ако се въведе пълен локдаун, последствията ще са катастрофални.

Президентът отбеляза, че в Плана за възстановяване и устойчивост е поставен акцент на Спешната помощ. "Ние губим така наречения "златен час", а за вас, медиците, той е платинен. Това са първите 15-20 минути, когато трябва да се окаже помощ на пациента. Това време е критично и по тази причина планът предвижда да има помощ по въздуха. Предвидени са 6 локации в страната, които да покриват този "златен час", посочи Радев. По думите му помощта ще се осъществява чрез медицински хеликоптери. "В България над 65% е делът на смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания", каза той.

Зам.-министър: В края на седмицата ще се спре плановият прием в болниците в София

Очаква се в края на седмицата да бъде спрян плановият прием в столичните болници. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здр...

Радев съобщи, че се предвижда изграждане и оборудване на 390 амбулатории за доболнична помощ в отдалечените места на страната. Целта е след абдикацията на държавата тя да се върне при тези пациенти.

На студентски въпрос необходима ли е, според него, реформа, за да остават специализантите медици в страната, президентът отговори: "Държавата е длъжник на младите лекари. Годишно медицина завършват 1000 души, а местата за специализации са много малко. Това е причина да губим млади лекари", отбеляза той. Според него другият проблем е стартовото заплащане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване