Рак на кожата след прием на лекарства за кръвно – български професор с нови данни и конкретни имена

56200
Рак на кожата след прием на лекарства за кръвно – български професор с нови данни и конкретни имена
Снимка: iStock/Guliver

За нов случай на пациент, развил меланом след прием на валсартан (активната субстанция на група медикаменти, известни като сартани или още ангиотензин-рецепторни блокери /АRB/, с които се третира хипертония, диабетна нефропатия и сърдечна недостатъчност), този път от лекарства на две фармацевтични фирми, съобщава дерматологът проф. Георги Чернев.

Наблюденията на проф. Чернев са обобщени в специализирана статия, като сред авторите ѝ присъства името на португалския дерматопатолог Хосе Карлос Кардосо, а професорът потвърди пред Actualno.com, че е подал съответния сигнал и пред Изпълнителната агенция по лекарствата.

Става въпрос за 57-годишен пациент, който е имал артериална хипертония и е пил валсартан от 160 милиграма дневно за 6 години. "Приеманите препарати за този период са два на брой, на две различни фармацевтични фирми, като дозата е еквивалентна. При описания пациент се наблюдава поява на придобит меланоцитен невус в областта на гърба около 1,5-2 години след стартиране на лечението с валсартан. Поставена е диагноза кожен меланом ..." - това пише в резюмето на специализираната публикация.

На изричен въпрос на Actualno.com кои са лекарствата и кои са фирмите, проф. Чернев отговори следното: "Диован" (Diovan) на "Новартис" (Novartis), последван от "Валсакор" (Valsacor) на КRKA. Не го възприемайте като обвинение, а просто като реалност и констатация. Това не са първите ни публикации, в които същите медикаменти се разглеждат като възможни тригери на меланоми".

Припомняме, че данни за развитие на меланом след употреба на "Диован", както и за друг препарат на "Новартис" - "Ексфордж" (Exforge), които проф. Чернев извади на бял свят, бяха включени в каталог с първи описани нежелани лекарствени реакции, изготвен от една от най-реномираните издателски групи в света, включително на научна и медицинска литература – германската Springer, в изданието Springer/Nature и бюлетина му Reactions Weekly.

Експертът напомни, че е писано официално писмо до "Новартис" заради наблюденията за двете лекарства, но твърди, че досега няма задоволителен отговор.

Още: Държавата осъдена по дело, свързано с потенциално канцерогенни лекарства, за които увърта

"При първия описан от нас случай на меланом на кожата, развил се след приложение на валсартан, съдържащ се в препаратите "Диован" (Diovan) и "Ескфордж" (Exforge), клиничното протичане е сходно. Поява на лезия или бенка около 2 години след стартиране на лечението и нарастване постепенно до размери, като след около 5 години, ако не се лъжа,.. е налице меланом, който впоследствие метастазира. Пациентът в момента е в стадий 4, с органни метастази. Лекува се с два прекрасни и ефективни медикамента - "Мекинист" и "Тафинлар", отново на фирмата "Новартис". Те са предназначени за лечение на меланоми. Не е обвинение, а просто констатация на актуалните данни към момента и в този случай", обясни проф. Чернев пред Actualno.com, като постави въпросът колко струват въпросните лекарства за лечение на меланоми и каква е цената на "Диован" и "Ескфордж". Професорът твърди, че има фрапантни разлики за цената на медикаменти, които лекуват меланома в случая - около 630 000 долара за три години (по международна оценка) и тези, които се използват от същата фирма за лечение на високо кръвно - около 20 000 или малко над 20 000.

"Наблюдава се известна доза повтаряемост на обявените от нас към ИАЛ медикаменти и образуването на меланоми впоследствие. Тези фирми не се обявяват за първи път към ИАЛ. Реация няма. Това е тревожно", коментира още проф. Чернев пред Actualno.com. Според него, от 10 август, 2018 година насам, ИАЛ не е проверила нито една от фирмите, за чиито лекарства той е подал данни, че може да предизвикват рак. "Фирмите са 13 на брой и няма официални данни за сертификатите им за произход на активната субстанция (независимо било то генерик или оригинал) или откъде те са доставяни основните субстанции", твърди проф. Чернев.

Експертът обръща внимание и на следното: "Към момента се счита, че оригиналните лекарства, с първоначален патент, крият по-малко рискове от генеричните лекарства поради липсата на нитрозамини (примеси). При генериците има риск от страничните ефекти на активната съставка, за което вече информирахме, но и риск от наличност или не на нитрозамини: именно тази проверка не е проведена за период от повече от 2 години в България или се крие информацията за нея. Но пък туморните форми и анамнезата на пациент няма как да се скрият. Както и медикаментите, които са приемали, анализа на данните и научните ни публикации". С тези думи проф. Чернев подчертава, че съгласно наблюденията му върху пациенти, риск има както при прием на оригинални лекарства с активна съставка "валсартан", така и на генерични лекарства. ***

"Остава отворен въпросът дали след като правителството и фирмите са били информирани за необходимостта от дебат и активни действия по отношение необходимост от спешна превенция – на всички нива, включае и премиер, здравен министър, ИАЛ, "Новартис", те са реагирали адекватно? Кой от тях сега ще поеме отговорността за развилите се в рамките на тези вече над 2 години ракови форми при описани или публикувани 10 и повече пациенти, както и десетки, не –стотици други, които се подготвят за официализиране", пита професорът.

Той смята, че ще е хубаво да се направи ретроспективен анализ на всички пациенти по света, приемали "Диован" и "Ескфордж". И заключва: "Наказателната отговорност по отношение на неглижиране и на прикриване на странични ефекти на медикаменти се води като изключително тежка форма на криминално действие и подлежи на сериозни санкции на всички нива". Според него, исковете за здравни вреди може да стигнат до стойност от милиарди долари.

По-широк научен поглед

Проф д-р Георги Чернев коментира и следното: "Позитивният ефект от нашите проучвания е, че установяваме нееднократно, дори в повече от случаите, че се касае за невусно асоциирани медикаментозно индуцирани меланоми. Тоест бенка, на базата на която се развива меланом след прием на лекарство.

Според международните проучвания това са между 29 до 30% от случаите в световен мащаб - невусно асоциираните меланоми. Ако вземем 2018 година например, честотата на меланомите е 300 000, това означава, че 90 000 пациенти са с невусно-асоциирани меланоми. Към момента не се знае колко от тях са взимали сартани или други, потенциращи меланогенезата или канцерогенезата медикаменти. По груба първоначална преценка се счита, че този процент би могъл да е до 30 - 40 на сто или около поне 30 - 36 000 пациенти годишно. На практика именно тук търсим превентивния ефект и редукция на брой заболели. И в това е българския принос на нашата млада генерация от надеждни, бързо крачещи напред млади хора, млади учени.

Няма страшно в това да се изправяме смело и да споделяме разсъжденията и истините, нашите клинични наблюдения и тяхното възможно отражение върху световната здравна карта?! Напротив, би следвало да се гордеем с тях, въпреки че понякога те са в пълен противовес на корпоративните интереси. Погледът трябва да е насочен напред, към нови хоризонти и именно затова даваме гласност за необходимост от промяна - в начина на мислене и в този на действие."

ЗАГЛАВНАТА СНИМКА НА МАТЕРИАЛА Е ИЛЮСТРАТИВНА!

*** Съгласно казаното от проф. Чернев пред Actualno.com в предишно интервю, сартаните имат канцерогенен ефект според наличността на определени рецептори в клетките на даден човек (т.е. не във всеки случай) - конкретно става въпрос за растеж на меланома! За кои рецептори става въпрос, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК! Повече подробности за специализирани научни публикации можете да откриете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com