Румен Радев: Здравеопазването е обществената ни система, която ражда чудовищни неравенства в заплащането на труда

1972
Румен Радев: Здравеопазването е обществената ни система, която ражда чудовищни неравенства в заплащането на труда
Снимка: БГНЕС

"Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие". Това заяви президентът Румен Радев при учредяването в Пловдив на фондация „Млади медици за България“, предаде БГНЕС. Организацията има за цел да подкрепя настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.

Държавният глава изрази убеденост, че материалната и морална подкрепа, която младите медици ще получат, ще им даде сила и мъдрост да намерят правилния модел за развитие на ефективно, хуманно и обществено отговорно българско здравеопазване. "Всеки лекар и медицински работник има нужда от свобода в своето професионално израстване, която не бива да бъде ограничавана от настоящите недостатъци на системата – било то финансови, административни, организационни“, посочи Румен Радев. По думите на президента, същността на фондацията е развитието на млади и независими български граждани, а нейната цел има важно значение не само за българското здравеопазване, но и за обществото ни като цяло.

Радев за Методиев: Давам му свободата да разкрие своя безспорен потенциал на друго място

"С моето решение му давам свободата да разкрие своя безспорен потенциал на друго място, стига да получи доверието, което аз му гласувах...

"Здравеопазването е обществената ни система, която ражда чудовищни неравенства в заплащането на труда, които изкривяват целия механизъм за професионална реализация. Нарушеният баланс трябва да се възстанови, а това може да стане само с подчиняване на системата на принципите за справедливост“, подчерта президентът. Румен Радев посочи, че учредителите и съмишлениците във фондацията дават надежда не само за младите медици и здравеопазването, но са и пример за останалите професионални общности как могат да се задържат младите кадри в България. 

Д-р Динко Младенов – председател на Управителния съвет на фондацията и неин учредител, подчерта, че 22 септември – Денят на Българската независимост, неслучайно е избран за официалното откриване на фондацията. Убеден съм, че само независимият човек може да бъде свободен, а само истински свободният човек може да работи, да твори за общото и лично благо, заяви той. Д-р Младенов посочи, че допълнителен стимул да създаде организацията са били всички млади медици, които са влезли в „огъня“ на кризата с COVID-19. Той подчерта, че фондацията ще осигурява финансова подкрепа за настоящи и бъдещи медици, но в България все още е труден достъпът до специализация. "Младите медици си плащат, за да специализират, което е абсурд. Затова те трябва да се преборят за по-добри условия за реализацията си“, допълни д-р Младенов.

По време на церемонията бяха представени членовете на Управителния съвет на фондацията, както и седем от първите 25 млади специалисти, които от началото на октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com