Ръководителят на проекта за българска ваксина срещу COVID-19 е много скептичен за мерките, предупреди за ваксините

9237
Ръководителят на проекта за българска ваксина срещу COVID-19 е много скептичен за мерките, предупреди за ваксините
Снимка: БГНЕС

Масовият скрининг (тестване) не носи голяма информация, освен че голяма група хора е позитивна. Кризата не се управлява, за съжаление – тя затова е криза, защото много трудно се управлява. Това, което можем да направим, е да минимизираме щетите. Така смята доц. Андрей Чорбанов, ръководителят на проекта за българска ваксина срещу COVID-19.

Не смятам, че с новите мерки се случва това – управление на кризата. Просто много от хората в България са се срещнали с вируса и затова се надявам скоро да намалеят вирусоносителите, също и в глобален мащаб, посочи Чорбанов.

"Затварят" България от тази вечер

Тази вечер в 23:30 ч. (27.11.20 г.) влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространение...

Навсякъде по света правителствата не се съобразяват с учените, категоричен е доцентът. Той посъветва всички да се обърнем към директора на ИАЛ, за да разберем какви са сроковете за регистриране на ваксина. Бърза се, убеден е Чорбанов, с уточнението, че няма да каже, че някоя ваксина за COVID-19 е лоша, но казва, че не знаем. До Нова година ще имаме в ръка прототип на ваксина, увери Чорбанов. Пред БНТ той каза, че тя още не се тества, но има доброволци – тестването на ваксини обаче не се прави от научните екипи, които ги правят, а от фирмите, които ще ги разпространяват.

Българската ваксина се съхранява при нормална температура – от 4 до 8 градуса по Целзий. Чорбанов обаче е скептичен за ваксини, които ще трябва да се държат при минус 70 градуса по Целзий – трудно ще е да се организира такава логистика, а след това за какво ще са ни такива хладилници, попита той.

Не знам откъде решихме, че децата са големи вирусоносители. Моята гледна точка е, че децата, учениците и младите хора много бързо трябва да преминат през вируса и това ще даде възможност той да не бъде пренасян на рисковите групи, обясни Чорбанов.

Според него, сегашният пик и криза с COVID-19 стана факт поради две причини – природните т.е. студено време и повече стоене в затворени пространства, но и наплашване на хората, което е довело до наплив в болниците. Доц. Чорбанов е категоричен, че различните народи и етноси имат различен здравен статус и нашият не е добър – заради натрупвания.

Пари за Коледа за работещите в затворените с новите мерки заради коронавируса - мираж

За 60 дни е предвидени тази помощ – 50 млн. лева за 60 000 души. Имаме готовност да разширим обхвата, защото имаме дани за около ...

Позицията на Чорбанов обаче влезе в контрапункт с анестезиолог от Исперих, който е категоричен, че новите мерки са наложителни. Той обясни пред Нова телевизия как в болницата сега работят 4 лекари, 2 от които са болни и въпреки това работят, като в почивките им се вливат лекарства. Половината медицински сестри също ги няма - взели са отпуск или лежат болни в лечебното заведението. "По-скоро обществото трябваше да е по-разумно - да си мием ръцете и да носим маски", смята лекарят, който не вижда на първо място вина във властта. Той публикува пост във Facebook, като засегна темата с чувалите за трупове и изрази надежда повечето да останат неизползвани.

ПОДРОБНА ПУБЛИКАЦИЯ, В КОЯТО ДОЦЕНТ ЧОРБАНОВ БИВА ОБОРЕН ТОЧКА ПО ТОЧКА, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Още: "Спад в броя на случаите на коронавирус, бум на заразени медици за денонощие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване