С рози, аплодисменти и сълзи изпратиха 15 напускащи лекари в Гоце Делчев

6388
С рози, аплодисменти и сълзи изпратиха 15 напускащи лекари в Гоце Делчев
Снимка: Скрийншот от видео на ТВ Запад

Застанали в кордон от двете страни пред МБАЛ „Д-р Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, жители на града днес аплодираха напускащите 15 медици.

До този категоричен и безпрецедентен акт се стигна след продължилото дълго време неразбиране между лекарите и новото болнично ръководство.

Напусналите представляват почти половината лекари в общинската болница, които досега са били 32-ма.

Днес те колективно излязоха от лечебното заведение заедно, а отпред ги чакаха десетки съграждани, които ги съпроводиха с аплодисменти, рози и сълзи.

На практика днес напускат 11 медици, на други двама предизвестията им изтичат на 10-ти април, а на други двама – на 24-ти април.

Преди месец лекарите подадоха предизвестия за напускане, заради проблем в комуникацията с новия управител на общинското лечебно заведение д-р Владислав Улевинов. Обвиниха го в авторитарно управление, лишаване от допълнителни стимули на персонала, намаляване на изписаните лекарства и др.

Когато д-р Улевинов получил въпросните оставки, написал върху им „Не съм съгласен“. Тогава той смятал, че са подадени в момент на афект, а проблемът ще бъде преодолян.

В интервю за Actualno.com кметът Владимир Москов тогава заяви, че лекарите се оплакват от лоша комуникация с управителя на болницата. Каза също, че е много притеснен и се надява на успех, защото тъкмо бе съставена работната група с негово участие, чиято задача бе да проведат разговори с медиците във всички отделения, с медицинските сестри, санитарите и болничния персонал, за да помогнат за възстановяване на нормалния диалог.

Москов подчерта, че никога не е изпадал в подобна ситуация откак е кмет (25 години – б.р.). „За първи път съм в такава ситуация след толкова години и ми е много тежко, особено когато става въпрос за лекари. Не е удобно и да критикуваш“, каза той. 

Проведените редица срещи между него, общинските съветници, лекарите и управителя не дадоха абсолютно никакъв резултат. И днес голяма част от медиците си тръгнаха.

Между другото преди дни била проведена среща между техния представител адв. Вили Атанасова и управителя, вследствие на която те заявили воля да оттеглят предизвестията си. Тя даже депозирала това тяхно волеизявление като документ, но не последвал отговор от управителя.

В петък, на 3-ти април, той извикал определени лекари и им връчил уведомления за прекратяване на трудовите правоотношения. На други изпратил телефонно известие чрез адвоката им, че може да преподпише договорите им или смята да ги прекрати.   

Прокуратурата влиза в болницата в Гоце Делчев

Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и указа на Окръжна прокуратура-Благоевград да разпореди на съответните струк...

В крайна сметка всичко това се оказало неприемливо за тях и те просто изчакали да им изтекат предизвестията, на 11 от които - днес.

Според адвоката им изобщо не става дума за извиване на ръце и за възползване от ситуацията, а да се реши по възможно най-добрия начин този проблем.  

„Дълбоко уважавам всички онези лекари, които са подали своите предизвестия за напускане. В техните ръце години наред е бил животът и здравето на нас, нашите родители, нашите деца, близки и приятели, за което им благодаря. Точно поради тази тяхна всеотдайност и хуманност, която е в основата на лекарската професия, не мога да разбера настоятелното им искане проблемът да бъде решен точно сега, в този толкова труден момент. Няколко пъти ги призовах да оттеглят своите оставки, за да положим заедно необходимите грижи за хората от нашия край в този извънреден за страната ни момент – да гарантираме тяхното спокойствие и сигурност. Искам още веднъж да ги призова за това – оттеглете своите предизвестия, защото желанието ви за напускане е изцяло доброволен и едностранен акт. Не е сега моментът да решаваме един такъв въпрос, който е изцяло породен от липсата на желание за компромис“, написа точно петък кметът на общината Владимир Москов.

Според него за решаването на такива казуси е нужно време, изслушване на всички страни и готовността им да направят отстъпки в името на хората в Гоце Делчев. Той дава дума, че общинското ръководство няма да допусне затваряне на болницата.  

Кметът на Гоце Делчев: Много ми е тежко, не съм изпадал в такава ситуация, и то с лекари

Владимир Москов е кмет на община Гоце Делчев от 1995 година досега – 25 години. Actualno.com го потърси заради конфликт в общинск...

На практика обаче са обезкръвени хирургичното отделение, акушеро-гинекологичното, неврологичното, вътрешното, ортопедичното. Раждания, обезпечени от Здравната каса, там сега не могат да се извършват, заради напусналите две неонатоложки.

Ще функционират без проблем инфекциозното отделение, детското отделение и отделението по хемодиализа.

С предстоящото обаче на 24-ти април напускане на началника на Клиничната лаборатория е под въпрос работата на целия стационар изобщо, защото без лаборатория не могат да се правят изследвания.  

Припомняме, че с днешна дата Върховната административна прокуратура се самосезира от множеството петиции, публикации, подписки, изявления и указа на Окръжната прокуратура в Благоевград да разпореди на съответните структури на РЗОК, Инспекция по труда, АДФИ, медицински одит да проверят МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД. Една от целите е да се предприемат незабавни мерки, за да се обезпечи медицинското обслужване и лечение на местното население.

Освен от Гоце Делчев в общинската болница се лекуват пациенти от общините Сатовча, Хаджидимово, Гърмен и Доспат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване