С рози, аплодисменти и сълзи изпратиха 15 напускащи лекари в Гоце Делчев

6364
С рози, аплодисменти и сълзи изпратиха 15 напускащи лекари в Гоце Делчев
Снимка: Скрийншот от видео на ТВ Запад

Застанали в кордон от двете страни пред МБАЛ „Д-р Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, жители на града днес аплодираха напускащите 15 медици.

До този категоричен и безпрецедентен акт се стигна след продължилото дълго време неразбиране между лекарите и новото болнично ръководство.

Напусналите представляват почти половината лекари в общинската болница, които досега са били 32-ма.

Днес те колективно излязоха от лечебното заведение заедно, а отпред ги чакаха десетки съграждани, които ги съпроводиха с аплодисменти, рози и сълзи.

На практика днес напускат 11 медици, на други двама предизвестията им изтичат на 10-ти април, а на други двама – на 24-ти април.

Преди месец лекарите подадоха предизвестия за напускане, заради проблем в комуникацията с новия управител на общинското лечебно заведение д-р Владислав Улевинов. Обвиниха го в авторитарно управление, лишаване от допълнителни стимули на персонала, намаляване на изписаните лекарства и др.

Когато д-р Улевинов получил въпросните оставки, написал върху им „Не съм съгласен“. Тогава той смятал, че са подадени в момент на афект, а проблемът ще бъде преодолян.

В интервю за Actualno.com кметът Владимир Москов тогава заяви, че лекарите се оплакват от лоша комуникация с управителя на болницата. Каза също, че е много притеснен и се надява на успех, защото тъкмо бе съставена работната група с негово участие, чиято задача бе да проведат разговори с медиците във всички отделения, с медицинските сестри, санитарите и болничния персонал, за да помогнат за възстановяване на нормалния диалог.

Москов подчерта, че никога не е изпадал в подобна ситуация откак е кмет (25 години – б.р.). „За първи път съм в такава ситуация след толкова години и ми е много тежко, особено когато става въпрос за лекари. Не е удобно и да критикуваш“, каза той. 

Проведените редица срещи между него, общинските съветници, лекарите и управителя не дадоха абсолютно никакъв резултат. И днес голяма част от медиците си тръгнаха.

Между другото преди дни била проведена среща между техния представител адв. Вили Атанасова и управителя, вследствие на която те заявили воля да оттеглят предизвестията си. Тя даже депозирала това тяхно волеизявление като документ, но не последвал отговор от управителя.

В петък, на 3-ти април, той извикал определени лекари и им връчил уведомления за прекратяване на трудовите правоотношения. На други изпратил телефонно известие чрез адвоката им, че може да преподпише договорите им или смята да ги прекрати.   

Прокуратурата влиза в болницата в Гоце Делчев

Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и указа на Окръжна прокуратура-Благоевград да разпореди на съответните струк...

В крайна сметка всичко това се оказало неприемливо за тях и те просто изчакали да им изтекат предизвестията, на 11 от които - днес.

Според адвоката им изобщо не става дума за извиване на ръце и за възползване от ситуацията, а да се реши по възможно най-добрия начин този проблем.  

„Дълбоко уважавам всички онези лекари, които са подали своите предизвестия за напускане. В техните ръце години наред е бил животът и здравето на нас, нашите родители, нашите деца, близки и приятели, за което им благодаря. Точно поради тази тяхна всеотдайност и хуманност, която е в основата на лекарската професия, не мога да разбера настоятелното им искане проблемът да бъде решен точно сега, в този толкова труден момент. Няколко пъти ги призовах да оттеглят своите оставки, за да положим заедно необходимите грижи за хората от нашия край в този извънреден за страната ни момент – да гарантираме тяхното спокойствие и сигурност. Искам още веднъж да ги призова за това – оттеглете своите предизвестия, защото желанието ви за напускане е изцяло доброволен и едностранен акт. Не е сега моментът да решаваме един такъв въпрос, който е изцяло породен от липсата на желание за компромис“, написа точно петък кметът на общината Владимир Москов.

Според него за решаването на такива казуси е нужно време, изслушване на всички страни и готовността им да направят отстъпки в името на хората в Гоце Делчев. Той дава дума, че общинското ръководство няма да допусне затваряне на болницата.  

Кметът на Гоце Делчев: Много ми е тежко, не съм изпадал в такава ситуация, и то с лекари

Владимир Москов е кмет на община Гоце Делчев от 1995 година досега – 25 години. Actualno.com го потърси заради конфликт в общинск...

На практика обаче са обезкръвени хирургичното отделение, акушеро-гинекологичното, неврологичното, вътрешното, ортопедичното. Раждания, обезпечени от Здравната каса, там сега не могат да се извършват, заради напусналите две неонатоложки.

Ще функционират без проблем инфекциозното отделение, детското отделение и отделението по хемодиализа.

С предстоящото обаче на 24-ти април напускане на началника на Клиничната лаборатория е под въпрос работата на целия стационар изобщо, защото без лаборатория не могат да се правят изследвания.  

Припомняме, че с днешна дата Върховната административна прокуратура се самосезира от множеството петиции, публикации, подписки, изявления и указа на Окръжната прокуратура в Благоевград да разпореди на съответните структури на РЗОК, Инспекция по труда, АДФИ, медицински одит да проверят МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД. Една от целите е да се предприемат незабавни мерки, за да се обезпечи медицинското обслужване и лечение на местното население.

Освен от Гоце Делчев в общинската болница се лекуват пациенти от общините Сатовча, Хаджидимово, Гърмен и Доспат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com