Сербезова бори антиваксърски митове: Не, няма графен във ваксините срещу COVID-19

13140
Сербезова бори антиваксърски митове: Не, няма графен във ваксините срещу COVID-19
Снимка: iStock

В състава на ваксините срещу COVID-19 няма графен или графенов оксид (вещество, което все още се изследва за възможно приложение в медицината, бел. ред.), каквато невярна информация се разпространява в социалните мрежи. Това се разбира от писмен отговор на министъра на здравеопазването Асена Сербезова на въпрос депутата от "Възраждане" Стоян Таслаков, който беше един от главните герои в репортажа на Мария Цънцарова, разкрил, че 1/3 от парламентарната група на партията на Костадин Костадинов е с поставени ваксини срещу коронавирус.

От репортажа стана ясно, че Таслаков си е поставил ковид ваксина през лятото на 2021 г. и има право на зелен сертификат (той важи 1 година след поставяне на ковид ваксина), въпреки че партията организира протест срещу документа. 

Проучване: Омикрон може би ще е по-лек за преболедуване

Омикрон е 70 пъти по-заразен от варианта Делта и оригиналния ухански вариант, но от друга страна се размножава над 10 пъти по-зле в бел...

Във въпроса на депутата се цитира сигнал до Министерски съвет от 23 декември миналата година на репортажния фотограф Милва Цветкова, която от началото на пандемията се изявява като специалист по темите около вируса и ваксините. В него се разказва за "престижна международна конференция в италианския град Болцано", в която са направени "разкрития", че ваксините срещу коронавирус съдържат "съдържат графенов оксид", което е многократно оборван мит. В сигнала обаче не се казва, че не става въпрос за сериозен научен форум, а вид пресконференция, организирана от тиролската политическа организация "Енициан", която няма никаква връзка с научните среди, като основателят ѝ е автомобилният механик Йозеф Унтерхолцнер.

Във въпроса на Таслаков се цитира един от двамата основни говорители на "конференцията" - патологът Арне Буркхард, от когото германското дружество по патология се отрича още през 2019 година и заявява, че няма нищо общо с неговите действия. Според депутатския въпрос Буркхард е оповестил публично "своите резултати от научни изследвания, които са потвърдили недекларирани компоненти в официално одобрените от Европейската агенция по лекарства ваксини". 

Освен Буркхард, говорител в Болцано е и д-р Паоло Белавите, става ясно от въпроса на депутата от "Възраждане". Според информацията, разпространявана от Милва Цветкова, Белавите е "италиански професор от Университета във Верона с 40-годишен стаж и множество проучвания". Това, което тя пропуска, е, че високоуважаваният ректор на Университета във Верона Пиер Франческо Ночини публикува официално писмо, в което се разграничава от твърденията на Белавите за ваксините, защото те са просто "лично мнение".

Още малко детайли за "конференцията", цитирана в депутатския въпрос, доказват несъстоятелността на събитието, а именно липсата на отразяване в публикации на научната общност. Публикации от Болцано няма, защото презентациите съдържат низ от многократно опровергавани твърдения, включително това за наличието на графенов оксид във ваксините.

Отговорът на Сербезова

Ваксините срещу COVID-19 дават отлична защита за три месеца

Защитата от заразяване с коронавируса и по-тежко протичане на инфекцията при ваксинираните хора е добра в първите три месеца, след коет...

Отговорът на министъра на здравеопазването е категоричен - цитираните данни за наличието на каквито и да е забранени вещества във ваксините не отговаря на истината. В него Сербезова добавя многократно заявяваното - европейското фармецевтично законодателство гарантира, че ваксините се разрешават за употреба само след задълбочена научна оценка и след като е доказано, че ползите от тях надвишават рисковете.

Тя припомня, че ваксините са преминали изискванията в хода на централизираната процедура на ЕС и задълбочена оценка за качество, ефикасност и безопасност, след което са получили одобрение от ЕМА и разрешение за употреба от Европейската комисия.

"Това гарантира, че веществата, които те съдържат, отговарят на съответните стандарти за качество. Според тези стандарти не се допуска включване на вещества, неописани в състава на съответния лекарствен продукт, като посочените в сигнала на г-жа Цветкова метални частици, графенов оксид и други", категорична е министър Сербезова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com