Сертификат за ваксинация или ваксинационен паспорт вече е факт у нас

16854
Сертификат за ваксинация или ваксинационен паспорт вече е факт у нас
Снимка: МЗ

Направиха демонстрация на сертификата за ваксинация за COVID-19 у нас, като първият показан пуиблично такъв сертификат е на здравният министър проф. Костадин Ангелов. Документът може да бъде видян в Единен национален портал, а за достъп се изисква електронен подпис. Той ще бъде валиден само за хората, които са получили две дози от ваксината.

Системата е активна от тази сутрин. Всеки сертификат имам уникален QR код, не само в България, но и в чужбина.

Сертификатът може да бъде проверен с мобилен телефон, след като се сканира.

В електронното здравно досие, което също беше представено като официално действаща функционалност от днес (19 януари), са налични и всички данни на пациента, като електронни рецепти, кръводаряване, лекуващ лекари, както и от кого е поставена ваксината.

Bloomberg: До лятото 70% от възрастните в ЕС трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса

Европейският съюз разчита, че до лятото на тази година ще бъдат ваксинирани най-малко 70% от възрастното население на общността, съобщи...

Електронното досие е изцяло насочено към пациентите и е резултат на работата на лекарите. 

„Важното днес е, че електронният сертификат вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи по два начина. Първият е с електронен подпис, с който да имат достъп до електронното си досие. За тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до тяхното досие и могат да го разпечата“, посочи Ангелов.

„Сертификатът няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. Има QR код, с който влизате в системата и когато го направите, снимаме кода и излиза, че сертификатът е валиден. За да не бъдат допускани злоупотреби, са направени няколко нива на сигурност. Този сертификат може да бъде проверен от всеки контролен орган в страната и чужбина. Излизат последното число от уникалния номер на сертификата, както и първите букви на името, денят на раждането и всички данни за ваксината, както и националният референтен номер на ваксината. Ако някой се опита да направи злоупотреба с този сертификат, тя е невъзможна“, допълни министърът.

Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“, посочи, че системата за електронното здравно досие е направена с електронен подпис, защото става дума за здравна информация, а това е най-високото ниво на защита. „В пациентското досие има раздели за личен лекар, прегледи, електронни рецепти, медицинска експертиза, имунизации и др. От системата може да се генерира сертификат за ваксинация. Имената са изписани на латиница и на български. Има уникален номер на сертификата. Системата е активна от днес. Уникалното е, че сертификатът може да бъде проверен с мобилен телефон чрез QR код. Оттук нататък ще надграждаме системата за електронното досие“, посочи Филипов. По думите му в системата се съдържа и всичката необходима информация за личните лекари, всички прегледи на пациентите, както и резултатите от извършени изследвания, които се връщат в системата на личния лекар. Той добави, че всеки може да разгледа електронното си досие посредством електронен подпис. По думите му това е пациентско досие и е изцяло ориентирано към пациентите, а цялата информация постъпва автоматично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com