Шефът на БЛС: НЗОК не изплаща всички PCR тестове, болниците тихо и постепенно вървят надолу

4507
Шефът на БЛС: НЗОК не изплаща всички PCR тестове, болниците тихо и постепенно вървят надолу
Снимка: БГНЕС

НЗОК все още не заплаща PCR тестовете за коронавирус, а в страната се правят с хиляди. Болниците тихо и постепенно вървят надолу. Това каза пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. По думите му се обмисля мярката за плащане на 85% от бюджета на здравните заведения да бъде удължена до септември.

"В момента задаваме тези въпроси на НЗОК и ние от Лекарския съюз се питаме: Ако не ги е заплатила здравната каса, кой ги е платил? Или лечебните заведения и лабораториите са се бръкнали за тяхна сметка, или пациентите. Да контролираш епидемия като оставяш лечебните заведения за своя сметка да тестват пациенти, или самите пациенти да си плащат, поради това, че са притеснени за здравето си, да се тестват, не е коректно", отсече той.

Двойно вдигат клиничната пътека, по която се лекува основно COVID-19

Двойно вдигат сумата за клиничната пътека, по която основно се лекува COVID-19 у нас. Очаква се новите цени да бъдат разписани в Анекс ...

Маджаров сметна, че дневно у нас се правят 2500-3000 теста, а за май здравната каса е платила едва 330 теста - за целия месец, за цялата страна.

"Това е при положение, че НЗОК е разчела средства за 2400 теста на ден. Кой ги поема? Тази тема, продължена с другата: Как си купуват болниците скъпи предпазни средства, как си купуват дезинфектанти, поставя много въпроси, затова самото твърдение: Видите ли ние плащаме за дейност на болниците, не е много коректно, защото тази дейност не се извършва на поляна - нито прегледът, нито операцията. В момента тихо и полека болниците вървят надолу във финансовото си състояние, на фона на това, че виждаме, че няма рискове от дефицит в НЗОК, а и събираемостта от здравни вноски върви добре", посочи експертът.

"Няма рискове от дефицит в Здравната каса. Дори и същите здравни вноски да бъдат внесени. Всички заведения получават до 85%. Това означава, че от предвидените средства се изплащат не повече от 90%. Има болници и кабинети правят по-големи разходи. Но повечето болници и практики не са така, затова се предлага тази мярка да бъде удължена до септември.", коментира още той.

Самото твърдение, че плащаме за дейност на болниците не е много коректна, защото тази дейност не се извършва на поляна. Дейността  е съпроводена от техника, условия, всичко и това са разходи, обясни Маджаров.

"Не трябва тази година в тези дни и месеци да мислим в сферата на здравеопазването само за пари. За тях ще мислим малко по-късно. Сега трябва да пазим здравната система. Трябва да изнесем всичките си тревоги в опазването на колегите и пациентите.", призова той.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 7 юли

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е...

Всъщност Спешната помощ е най-рисковото място за такъв тип епидемия, коментира медикът последния случай на загинал лекар в столичното звено. 

Отказана ли е линейка на починалия от COVID-19 медик д-р Стамов?

"Решението е, е всеки ръководител на такава Спешна помощ трябва ежечасно и ежедневно да се грижи за удобни и качествени предпазни средства, не формално – 3 маски, 5 маски. Да следи за спазването на мерките и използването на средствата."

По думите му след проверката на министерство на здравеопазването на случая не трябва да се стига до оставка: "Не съм привърженик на оставките. Това не означава смяна на системата. Да кажеш искам оставка и да не предложиш нищо не е решение на ситуацията.", коментира председателят на БЛС.

 

Болниците трупат консумативи за месеци напред

Болниците трупат консумативи и предпазни средства за месеци напред, заради опасността от втора вълна. Особено важи това за тези, опреде...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване