Щабът най-после каза официално какъв е моментният коефициент на заразяване с коронавирус

28884
Щабът най-после каза официално какъв е моментният коефициент на заразяване с коронавирус
Снимка: Министерски съвет

51 са потвърдените случаи на COVID-19 (коронавирус) за изминалото денонощие, от 1156 PCR изследвания, т.е. 6500 проверени на 1 000 000 души. Общо случаите на коронавирус вече са 1488, от които 1157 са активни. Това каза началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Според Щаба, заразяемостта в България сега е 1,4 - т.е. 1 заразен заразява 1,4 души. Устойчив коефициент под 1 се счита за това, което е необходимо за охлабване на противоепидемични мерки.

"Политически зоопарк": Пет ранобудни мисирки задават предварително уточнени въпроси

От три седмици настояваме пред премиера да се промени начинът на оповестяване на данните за коронавирусната инфекция, посочи на днешния...

В Плевен новите случаи са най-много - 13, в Пловдив са 12, в София и Видин има по 7. Има и 9 нови разболели се медици, т.е. 164 общо. В Плевен и Видин има по 1 болен лекар, както и по няколко медицински сестри. В Брестовица има 22 положителни проби, от 85 изследвани - заградени са 2-те улици, където са болните от двете фамилии.

Още 23 души са излекувани, т.е. вече са 266 души. Починалите за вчера са 4 - 2 в Ямбол, 1 в Плевен, 1 във Видин. 38 медици от 360 в болницата във Видин са болни, което е "сериозен сигнал за недостиг на персонал", призна здравният министър Кирил Ананиев. Затова той пратил писмо до общинските власти и всички РЗИ да мислят за организация да бъде преодолян недостигът на медици във Видин. "Нямам компетенции да командировам или на сила да пращам медицински персонал", каза здравният министър и изрази надежда да бъдат намерени доброволци, които да заработят в МБАЛ "Света Петка". Дали има доброволци за Видинската болница - научете ТУК!

Иначе 310 души са приети в болница, 38 от тях са в интензивно отделение.

Вече има случай на преливане на кръвна плазма в България, болният е в добро състояние, няма температура. За по-далечни резултати може да говорим в следващите дни, подчерта Мутафчийски.

Попитан защо международни шофьори се поставят под карантина, а болни безпрепятствено влизат в България - например полета на Bulgaria Air от Амстердам - София, Мутафчийски не отговори. Но националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че жената от Хасково не е потърсила медицинска помощ, макар че на 6 езика пишело на летището да се търси помощ при симптоми. На твърдение, че дъщерята на въпросната майка е казала, че е търсена помощ, д-р Кунчев отвърна, че било възможно - в залата за пристигащи, но реално нещата изглеждат иначе. И каза, че термокамерата не била хванала човек с температура.

Признание и от Щаба - има проблем с броя на болните от коронавирус медици във Видин

50 нови случаи на COVID-19 (коронавирус) са установени за денонощие в България, от които 20 са вече в болница. С това общият брой случа...

Стана ясно, че има преместени в болница възрастни болни от социалния дом в село Гара Орешец. Става въпрос за 4 във Видин, 7 във Враца, а 1 е в "Токуда". Останалите 13 са с отрицателни проби. От 16 души персонал, 3 са с положителни проби. Заради случилото се обаче Щабът ще прати ново указание за работа в старческите домове. Няма напрежение между Щаба и правителството заради подхода към дома в Орешец - мнението на Щаба беше да се лекуват всички в дома, но реално със заповед на премиера Бойко Борисов се е стигнало до извозване на болни към болници. А коментар преди тези новини - прочетете ТУК!

Д-р Ангел Кунчев се изненада и от изследването на "Активни потребители" за качеството на дезинфектантите на ръце в България. Според него, то не е съвсем коректно.

Кунчев извади и статистика за снабдяването със защитни средства - 53 000 специализирани маски, 1 096 000 с по-ниска защита, 87 000 защитни облекла за еднократна употреба, 7 000 за многократна, 16 000 облеклаза еднократна обща употреба, 31 000 за многократна обща употреба, над 99 000 чифта очила, над 10 000 защитни шлемове.

Генерал Мутафчийски де факто определи озонотерапията за вредна - според д-р Румен Хичев. Хичев казва, че този метод не почивал на никакви научни доказателства. Той в момента ръководи общия щаб за бързо реагиране във връзка с пандемията от коронавирус между Американската асоциация по тъканноклетъчна трансплантология и американското здравно министерство. Според професор Лъчезар Арамов обаче не е така и озонотерапията е доказан мощен инструмент срещу вирусите в практиката - подробности ТУК!

Още: "Първи данни за над 1 000 000 оздравели от коронавируса, Русия става все по-голям акцент"

Дневникът на един брифинг: Ден 199 - има ли живот и след короната?*

Ден 1-ви: Мило дневниче, днес искам да ти споделя, че всяка сутрин ставам с желание. Дори преди алармата на телефона да ме е стреснала ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване