Сигнал: Не допускат санитарка до работа, но не й дават и отпуск

7424
Сигнал: Не допускат санитарка до работа, но не й дават и отпуск
Снимка: iStock

С въвеждането на зелените сертификати се появиха и първите сигнали за хора, които не са допускани на работа. Сертификатите за ваксинация, преболедуване или отрицателен антигенен или PCR тест са задължителни за работещите в болниците и домовете за възрастни хора. Отсрочка без санкции имаше до днес (25 октомври). Нарушителите вече ще бъдат глобявани - НАУЧЕТЕ ТУК С КОЛКО!

От Actualno.com получихме сигнал за санитарка от клиниката "Свети Наум", която не е допусната до отделението. От болницата са поискали тя да си плати теста. Така и не ѝ връчват писмена заповед, по нейни думи.

Поради наличието много висок титър антитела и противопоказание за ваксинация по тази причина, личният ѝ лекар решава, че ще ѝ даде максимално време болничен.

Когато го заявява на завеждащата отделението и решава да си тръгне, от болницата ѝ правят безплатно тест, защото нямат достатъчно персонал и за тях е проблематично толкова време да отсъства.

Свързахме се с болницата, за да попитаме каква е политиката им по отношение на сертификатите и дали има конкретни служители с такъв проблем. Оттам ни отговориха, че не могат да коментират такива казуси по телефона, но изразиха несъгласие с издадената от министъра на здравеопазването заповед за зелени сертификати.

Какво казва законът?

Кодекс на труда:

Отстраняване от работа:

Изтече гратисният период за зелени сертификати, вече ще има глоби

От днес, 25 октомври, започват засилени проверки за зелени сертификати. През изминалите дни властите отпуснаха гратисен период, за да м...

Чл. 199. (1) Работодателят или непосредственият ръководител може да отстрани временно от работа работник или служител, който се явява в състояние, което не му позволява да изпълнява трудовите си задължения, употребява през работно време алкохол или друго силно упойващо средство.

(2) Отстраняването продължава, докато работникът или служителят възстанови годността си да изпълнява определената му работа.

(3) През времето, докато трае отстраняването, работникът или служителят не получава трудово възнаграждение.

Временното отстраняване от работа на работника или служителя представлява забрана, наложена му от работодателя или непосредствения ръководител, да продължи да изпълнява трудовите си задължения за определен период от време. През това време трудовото правоотношение се запазва. Мярката по чл. 199 от КТ не представлява дисциплинарно наказание, поради което няма пречка тя да се кумилира с налагането на дисциплинарно наказание, ако деянието представлява нарушение на трудовата дисциплина по чл. 187 от КТ.

Отстраненият може да оспори действията, основани на чл. 199, ал. 1 от КТ по съдебен ред и да претендира отмяна на мярката, както и обезщетение по чл. 214 от КТ.

Зелен сертификат - всичко, което трябва да знаете като обхват и приложение

От 21 октомври в България влезе в сила т. нар. зелен сертификат. Четири варианта на зеления сертификат Зеленият сертификат обхваща че...

Чл. 214. Работник или служител, който е бил незаконно отстранен от работа от работодателя или от непосредствения ръководител, има право на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето на незаконното отстраняване.

Обезщетението се дължи солидарно от работодателя и виновните длъжностни лица.

Недопускане до работа:

Обезщетение при недопускане на работа

Чл. 213. (Изм. и доп. – ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г.) (1) При незаконно недопускане на работник или служител, с когото е създадено трудово правоотношение по реда на глава пета, да постъпи на работа работодателят и виновните длъжностни лица дължат солидарно на работника или служителя брутното трудово възнаграждение за съответната длъжност от деня на явяването, за да постъпи на работа, до неговото действително допускане на работа.

Новите мерки: Всички дейности на закрито - само със "зелен сертификат"

Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на зелен сертификат - завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направ...

(2) Работодателят и виновните длъжностни лица солидарно дължат обезщетение на работника или служителя, когато незаконно не са допуснали на работа през времето, докато трае изпълнението на трудовото правоотношение. Това обезщетение е в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за времето на незаконното недопускане на работа.

Какво може да направи служителят?

Можете да поискате писмена заповед, с която работодателят да Ви задължава да представите зелен сертификат за предприятието. Също така и писмена заповед за недопускането или отстраняването Ви от работа.

Ако не получите такава, можете да пуснете заявление до деловодството /с екземпляр и за Вас с входящ номер/, че сте се явили на работа на тази дата, в колко часа и че не са Ви допуснали или са Ви отстранили от работа. Ако откажат да приемат заявлението, може да бъде изпратено с куриер с обратна разписка. Добре е да имате и свидетели.

Важно е всеки ден в началото на работния ден да се явявате на работното си място и да уведомявате работодателя, че сте се явили. Ако Ви се връчи заповед за уволнение, можете незабавно да потърсите правна помощ и обжалване в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com