Сигнал: Поставили ли са лекари диагноза коронавирус на алергия и без проведен тест?

16149
Сигнал: Поставили ли са лекари диагноза коронавирус на алергия и без проведен тест?
Снимка: Личен профил във фейсбук

Публикация на младо момиче в социалната мрежа Facebook твърди, че след преглед при лекар и без нейно знание в амбулаторния лист е била записана диагноза COVID-19. PCR тест обаче така и не е бил направен.

Ето какво разказва Зорница Алексиева:

“Отидох в болницата “Медика Русе” на 28 юни, защото имам алергия от цъфтящите липи, която се беше влошила, и ми се беше надуло гърлото, заради което имах и затруднено дишане. Преди да отида си измерих температурата, която беше 36.6 градуса. Когато отидох, ми измериха температурата и ме попитаха дали ще лежа в болницата.

Естествено, отказах. Заявиха ми, че трябва само да подпиша амбулаторния си лист и да се прибирам. Ако желая да ми бъде направен тест, трябва да лежа 10 дни в болницата. Понеже не бях в състояние да чета нещата в амбулаторния лист, а придружителят ми не бе допуснат вътре, подписах набързо и си тръгнах. Вкъщи видях, че имам диагноза COVID-19 без направен тест. Направих си тест в лаборатория на следващия ден, който беше отрицателен. Искам всички да разберат как точно се поставят диагнози и защо случаите на COVID-19 се увеличават с всеки изминал ден!”

Автентичността на данните в амбулаторния лист обаче предизвика съмнения в други потребители.

В амбулаторния лист обаче прави впечатление номерът на поставената диагноза - МКБ U07.1. Справка в Националния център по обществено здраве показва, че всъщност това са реални кодове, въведени от Световната здравна организация за отчитане на COVID-19.

Бивш говорител на ЦИК: Вече сме пети в Европа по разпространение на коронавируса

На пето място сме по отношение на потвърдените случаи на коронавирус в Европа за месец юни, като се смята на база 1 000 000 души от нас...

Ето и какво пише:

Използвайте този код, когато COVID-19 е потвърден чрез лабораторно изследване, независимо от тежестта на клиничните признаци или симптоми. При необходимост от идентифициране на пневмония или други прояви, използвайте допълнителен код.

Не включва:

коронавирусна инфекция, неуточнена локализация (B34.2)

коронавирус като причина за болести, класифицирани другаде (B97.2)

Проф. Иво Христов: Опитват се да дирижират света по нови правила

Темата с коронавируса е много преекспонирана, като има намесена много политика и медийна манипулация. Това коментира проф. Иво Христов ...

Тежък остър респираторен синдром [SARS], неуточнен (U04.9)

Впоследствие в интервю пред Фрогнюз, тя разказва повече подробности за случая.

"Имам алергия. Това е всяка година през тези месеци. Пия и хапчета - ксизал. В този ден бях изпила 2, а е допустимо да се приема по една таблетка. След това гърлото ми се поду и отидох в спешното с хапчетата. Обясних ситуацията, но ми заявиха, че симптомите нямат общо с медикамента. Можех да им покажа листовката, в която са записани страничните ефекти. Същите са. Предозирането с хапчета обаче нямало нищо общо със симптомите", разказва тя.

"Питаха ме къде работя, от колко време съм така. Невъзможно било състоянието ми да е такова от половин час, както им казах. Записаха седмица. Записаха също, че имам и кашлица. Такава нямах. Преслушаха ме за хрипове, измериха ми температурата. Преди да отида в Спешното отделение я измерих, но беше в нормите. В кабинета ми казаха, че имам. Прибрах се и проверих пак - два живачни термометъра показаха 36.6 градуса.

Попитаха ме дали ще лежа в болницата, за да ми направят изследвания. Изявих желание, но ми казаха, че ще трябва да остана 10 дни. Тогава отказах. Реших, че ще се тествам в лаборатория. Заявиха ми, че поведението ми било безотговорно и ще звъннат на РЗИ. Това, че имам алергия и не ми бе оказана помощ, може би е по-малко безотговорно, не знам, посочва още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване