Сигнал: Поставили ли са лекари диагноза коронавирус на алергия и без проведен тест?

16149
Сигнал: Поставили ли са лекари диагноза коронавирус на алергия и без проведен тест?
Снимка: Личен профил във фейсбук

Публикация на младо момиче в социалната мрежа Facebook твърди, че след преглед при лекар и без нейно знание в амбулаторния лист е била записана диагноза COVID-19. PCR тест обаче така и не е бил направен.

Ето какво разказва Зорница Алексиева:

“Отидох в болницата “Медика Русе” на 28 юни, защото имам алергия от цъфтящите липи, която се беше влошила, и ми се беше надуло гърлото, заради което имах и затруднено дишане. Преди да отида си измерих температурата, която беше 36.6 градуса. Когато отидох, ми измериха температурата и ме попитаха дали ще лежа в болницата.

Естествено, отказах. Заявиха ми, че трябва само да подпиша амбулаторния си лист и да се прибирам. Ако желая да ми бъде направен тест, трябва да лежа 10 дни в болницата. Понеже не бях в състояние да чета нещата в амбулаторния лист, а придружителят ми не бе допуснат вътре, подписах набързо и си тръгнах. Вкъщи видях, че имам диагноза COVID-19 без направен тест. Направих си тест в лаборатория на следващия ден, който беше отрицателен. Искам всички да разберат как точно се поставят диагнози и защо случаите на COVID-19 се увеличават с всеки изминал ден!”

Автентичността на данните в амбулаторния лист обаче предизвика съмнения в други потребители.

В амбулаторния лист обаче прави впечатление номерът на поставената диагноза - МКБ U07.1. Справка в Националния център по обществено здраве показва, че всъщност това са реални кодове, въведени от Световната здравна организация за отчитане на COVID-19.

Бивш говорител на ЦИК: Вече сме пети в Европа по разпространение на коронавируса

На пето място сме по отношение на потвърдените случаи на коронавирус в Европа за месец юни, като се смята на база 1 000 000 души от нас...

Ето и какво пише:

Използвайте този код, когато COVID-19 е потвърден чрез лабораторно изследване, независимо от тежестта на клиничните признаци или симптоми. При необходимост от идентифициране на пневмония или други прояви, използвайте допълнителен код.

Не включва:

коронавирусна инфекция, неуточнена локализация (B34.2)

коронавирус като причина за болести, класифицирани другаде (B97.2)

Проф. Иво Христов: Опитват се да дирижират света по нови правила

Темата с коронавируса е много преекспонирана, като има намесена много политика и медийна манипулация. Това коментира проф. Иво Христов ...

Тежък остър респираторен синдром [SARS], неуточнен (U04.9)

Впоследствие в интервю пред Фрогнюз, тя разказва повече подробности за случая.

"Имам алергия. Това е всяка година през тези месеци. Пия и хапчета - ксизал. В този ден бях изпила 2, а е допустимо да се приема по една таблетка. След това гърлото ми се поду и отидох в спешното с хапчетата. Обясних ситуацията, но ми заявиха, че симптомите нямат общо с медикамента. Можех да им покажа листовката, в която са записани страничните ефекти. Същите са. Предозирането с хапчета обаче нямало нищо общо със симптомите", разказва тя.

"Питаха ме къде работя, от колко време съм така. Невъзможно било състоянието ми да е такова от половин час, както им казах. Записаха седмица. Записаха също, че имам и кашлица. Такава нямах. Преслушаха ме за хрипове, измериха ми температурата. Преди да отида в Спешното отделение я измерих, но беше в нормите. В кабинета ми казаха, че имам. Прибрах се и проверих пак - два живачни термометъра показаха 36.6 градуса.

Попитаха ме дали ще лежа в болницата, за да ми направят изследвания. Изявих желание, но ми казаха, че ще трябва да остана 10 дни. Тогава отказах. Реших, че ще се тествам в лаборатория. Заявиха ми, че поведението ми било безотговорно и ще звъннат на РЗИ. Това, че имам алергия и не ми бе оказана помощ, може би е по-малко безотговорно, не знам, посочва още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com