След като ковид вълната вече тръгна, държавата видя какво я причинява и почна да предупреждава

9712
След като ковид вълната вече тръгна, държавата видя какво я причинява и почна да предупреждава
Снимка: iStock

7 проби (6 в София-град и 1 в Кюстендил) с подварианта ВА.5 на Омикрон бяха установени у нас след целогеномно секвениране на 88 проби, взети от пациенти със SARS-CoV-2. Пробите са взети в периода 5 май - 3 юни, като са изпратени от 13 различни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички 88 клинични проби е установен вирусният вариант Омикрон, като съотношението на подвариантите е, както следва: ВА.2 (76,1%), ВА.2 и неговите подварианти общо (92%). ВА.5 е установен при 8% от изследваните проби. Това съобщават от здравното министерство.

Информацията обаче е само пример колко назад се движат нещата като данни - подробности за абсурда научете в материала: Държавата абдикира от Ковид – вече не знаем прецизно какво се случва. Иначе увеличението на новите случаи на коронавируса е видимо от две седмици насам: Седмицата на коронавируса: Заразата отново настъпва по-силно

От здравното министерство напомнят, че шрез май 2022 г. подвариантите на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и Европейския център по заразни болести ECDC за "варианти, будещи безпокойство". Счита се, че BA.4 е с около 19% по-заразен от BA.2, а BA.5 - с около 30%! Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г. и доминират в Европа.

BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон (BA.1), но имат повече общи черти с варианта BA.2. Те притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса. И двата нови варианта носят мутацията L452R – мутация в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава вирусът. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.

За последната седмица е регистриран 50% ръст на заболяемостта от COVID-19 в България. Ръст се отчита и в седмичната положителност на направените изследвания – 9,98% от направените тестове са положителни, което представлява ръст от 73%. Данните на Националния център по заразни и паразитни болести сочат, че към 29 юни 14-дневната заболяемост в страната е 56,69 на 100 хил. души население.

Нужни са специфични бустерни дози срещу Омикрон, твърдят медици

Група американски медицински експерти призоваха за специфични за вируса "Омикрон" подсилващи ваксини тази есен, тъй като се очаква, че ...

С оглед нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната и установения вече у нас подвариант BA.5 на Омикрон, Министерството на здравеопазването призовава:

1. Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар.

2. При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.

3. Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора – обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

4. Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

Проф. Радка Аргирова: Ще върнем маските през септември, наесен ни очаква нова вълна

Дистанцията, дезинфекцията и маските най-вероятно ще се върнат по-късно през септември месец. Септември или октомври месец ще има нов в...

5. Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

От здравното министерство напомнят и, че ваксинацията остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето заради COVID-19. И припомнят, че в България вече е разрешено и поставянето на втори бустер иРНК ваксина при лица над 18 г., чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

Подробна информация за възможните ваксинационни схеми при ваксините срещу COVID-19 можете да намерите ТУК.

Списъци на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, можете да видите ТУК!

Срещу COVID-19 можете да се ваксинирате и при Вашия общопрактикуващ лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване