Специални мерки по границата заради Омикрон поиска проф. Кантарджиев

3173
Специални мерки по границата заради Омикрон поиска проф. Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Вариантът Омикрон се разпространява по-бързо – има го в Белгия, във Великобритания, в Германия, в Чехия, в други страни. Това каза проф. Кантарджиев. Затова той смята, че следва да има по-затегнат граничен контрол в България.

Трябва да внимаваме за хора, които минават от южноафриканския регион през Великобритания, да бъдат изследвани и бързо да се секвенират съмнителни проби. "Една заповед на министъра в този дух няма да е излишна, въпреки големите успехи", иронизира проф. Кантарджиев. И добави пред bTV, че заради многото мутации може дори с PCR тест да се отсее съмнителна проба, заради характерен антиген.

Израелското разузнаване ще следи локацията на заразените с Омикрон

Израелският премиер Нафтали Бенет подписа указ, с който упълномощава Шин Бет (Службата за сигурност на Израел, която отговаря и за конт...

Хайде да не плашим хората. Първата проба с Омикрон е взета на 8-9 ноември, секвенирана е на 24 ноември. Това е вариант, будещ безпокойство, обясни проф. Кантарджиев.

Най-важното е следното – колко бързо се разпространява? Дали сегашните тестове го улавят? Дали имунитетът – естествен или ваксинален, е по-слаб? Колко тежко протича заболяването при зараза с Омикрон?

По-добре да се ваксинираш – вероятността ваксините срещу коронавирус изобщо да не действат е много малка. Имаме договор с Pfizer, че в рамките на 100 дни България ще може да получи доставки от модифицирана ваксина срещу коронавирус, ако се налага при сериозно изменение на SARS-CoV-2, каза проф. Кантарджиев, с добавка: Ако новото ръководство на държавата не е променило нещо. Много рядко е да не образуваш абсолютно никакви антитела от ваксина. На 1000 души 60 ще се разболеят, но ще карат много леко, обясни още професорът. Неговата препоръка за трета ваксина е първо да се ваксинират хронично болните и възрастните.

При поставяне на противогрипна ваксина, добре е да има 14 дни между нея и ваксина срещу коронавирус, заяви проф. Кантарджиев. В Испания, във Франция и във Великобритания обаче има практика да се слагат двете ваксини едновременно, просто не в една и съща ръка.

Омикрон и ваксините – колко ефективни ще са срещу него?

Седем от мутациите на новия вариант на коронавируса Омикрон (B.1.1.529) се намират директно на повърхността на вируса, която се свързва...

Що се отнася до СПИН и коронавируса, професорът се съгласи, че най-вероятно Омикрон идва от човек с имунен дефицит, например ХИВ-позитивен или болен от СПИН. Той обясни, че който болен от СПИН си пие лекарствата, изкарва COVID-19, но е заразен за околните по-дълго време и вирусът може да мутира. КАК МУТИРА КОРОНАВИРУСЪТ В ТАКИВА СЛУЧАИ – ТУК!

"Българинът да се няма за безсмъртен и малко повече да пази собственото си здраве", предупреди проф. Кантарджиев. "Ако питаш докторите и болниците, не сме излезли от четвъртата вълна. Ако питаш министъра (бел. ред. – д-р Стойчо Кацаров) – ехеее, пречупихме гръбнака и раздаваме медали (бел. ред. – медал за добро справяне с пандемията за проф. Мира Кожухарова, главния съветник на д-р Кацаров)", добави той. Никога не сме имали 100 000 активни случая, както е сега. Не е мръднал броят на хората в интензивните отделения, което ме плаши - как не направиха единен медицински протокол, заключи професорът. АКТУАЛНИ ДАННИ!

Още: Омикрон - показа ли ни коронавирусът, че ще става по-тежко, защото не подхождаме правилно?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com