Стойчо Кацаров: Локдаунът отлага решаването на проблемите

7487
Стойчо Кацаров: Локдаунът отлага решаването на проблемите
Снимка: БГНЕС

Локдаунът отлага решаването на проблемите. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на среща на служебното правителство с президента Румен Радев за справяне на кризата, породена от COVID-19.

Ако мерките се спазват, зеленият сертификат ще даде трайно решение. Ако има повече ваксинирани, трайната тенденция към новозаболели ще намалее, уточни Кацаров и добави, че подходът, който се е възприел в момента е безалтернативен. 

Стойчо Кацаров: Ескалацията е въпрос на 10-15 дни

Най-лошият сценарий е изчерпване на капацитета на болниците. Всичко е въпрос на 10-15 дни и ако не пречупим вълната, ще имаме огромен п...

Огромната разлика между двата подхода е в това, че локдаунът не води до трайно решаване на проблема, добави служебният здравен министър. Научен и световен проблем е признаването на антителата като гаранция и условие да живееш и работиш в безопасна среда. Въпросът ще продължава да бъде обсъждан, като Кацаров има информация, че се обсъжда и в ЕК. В тази ситуация, в която се намираме на много голям брой заразени хора, трябва да сме много предпазливи и консервативни в прилагането на такива методи, каза Кацаров. 

Президентът Румен Радев призова за сериозен контрол по спазването на мерките, иначе те биха били компрометирани. 

Кацаров е разпоредил проверките да завършат с предписания, а не да ги наказват и преследват. Той смята, че срокът е достатъчен, тъй като изискването за безопасна среда е въведено с моя заповед на 2 септември. Това не е нещо, което се е появило миналият вторник, но да приемем, че времето е кратно да няма санкции, но от понеделник контролът ще бъде засилен, предупреди Кацаров. 

"Контролът ще бъде насочен към хората, които са злонамерени и добросъвестни", предупреди Стойчо Кацаров. 

Кацаров ще възложи на експертните съвети отново да направят преглед и ако отново посоча определено заболяване за висок риск при ваксинация на тези хора да бъде позволено да участват активно в обществения живот. 

Имало е мощна хакерска атака срещу системата за сертификати

Имало е хакерска атака срещу системата за сертификати. Това заяви в специално интервю за Нова телевизия здравният министър Стойчо Кацар...

Той увери, че засега плановите операции и плановите медицински дейности не са спрени. Общото решение с директорите на болниците е, че е по-добре да се подхожда индивидуално, настоя Кацаров. 

Служебният здравен министър каза още, че първите му действия били да се даде предимство на възрастните хора за ваксинацията. Всеки, който желае и има възможност да се ваксинира незабавно при първия възможен момент, посъветва министър Кацаров. Осигурени са и достатъчно лекарства - Ремдисивир и кортикостероиди. Няма проблем с медикаментите и организацията по снабдяването им, увери Стойчо Кацаров. 

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заяви, че това, което е постигнато е, че през следващия месец всички специалисти на първа линия ще получат 1 200 лева нето. Второ - в петък НЗОК взе решение да бъдат преразпределени средствата за лечебните заведения, които ще лекуват болните хора от коронавирус. 

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че подобни мерки не могат да се осъществят качествено без намесата на МВР. Ние имаме готовност да участваме активно в съвместни екипи, като се включат не само служители на МВР, но и на РЗИ-тата, категоричен бе Рашков. 

Вицепремиерът и служебен социален миинстър Гълъб Донев заяви, че ситуацията в момента е много сложна предвид новозаразените случаи. Предприети са и ще бъдат предприети допълнителни мерки за лечението на българските граждани на всичките нива от здравеопазването в България през личните лекари и болничната помощ, увери Донев. 

МЗ:Стела Кириакиду подкрепи въвеждането на зелен сертификат в България

Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду изрази притеснението си относно развиващата с...

Румен Радев призова за по-активна комуникация, за да има предсказуемост сред хората и бизнеса. Държавният глава се надява само да не достигнем случаите в Румъния, където нещата наистина са излезли извън контрол. Апелирам към всички българи за съзнатост и отговорност, за да се справим с предизвикателствата, подчерта в заключение Радев. 

Още: Румен Радев: Затварянето е крайна мярка, помним какво направиха ГЕРБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com