Студентите доброволци в COVID отделенията настояват работата им да се зачита за следване

2725
Студентите доброволци в COVID отделенията настояват работата им да се зачита за следване
Снимка: iStock/Guliver

Студентите доброволци срещу пандемията настояват тяхната работа в болниците да се зачита като следване и с 4 часа онлайн обучение и 4 часа работа в реални условия да могат да завършат. Това стана ясно на дискусията с лигата на лекарите, организирана от “24 часа”.

Близо 300 млади медици се отзоваха още на първия призив на здравните власти в края на октомври да влязат в системата в помощ на лекарите и се записаха като доброволци в регистъра. Засега обаче ректорите на медицинските университети са скептични, защото смятат, че това е твърде сериозна наука, за да се учи само задочно и с работа. Медицинското образование е А групата на висшето у нас. По всичко тези университети са с най-високите показатели, сочи Рейтинговата система на висшите училища в България за 2020 г. Така те се обособяват от останалите вузове в своеобразна българска “бръшлянова лига”.

Студенти заместват болни с COVID-19 учители във Велико Търново

Студенти от различни факултети на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" заместват отсъстващи и болни учители в едно от големите училища във Вел...

На фона на здравната криза, причинена от разпространението на COVID-19, тазгодишното издание на рейтинговата система регистрира устойчива тенденция на увеличаване на броя на студентите в направления, подготвящи кадри за сектора на здравеопазването, въпреки общото намаляване на броя на студентите в страната. Именно този нарастващ брой млади медици, които със себеотрицание се втурнаха да помагат на изнемогващата в COVID кризата здравна система на България, са най-оптимистичната новина сега, когато сме в “окото на бурята”, обяви и здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Данните в актуалното 10-о поред издание на рейтинговата система показват, че през последните 7 години броят на студентите по медицина в България се е удвоил от около 6000 през 2013 г. до близо 12 500 през 2020 г. Увеличението се дължи както на нарасналия брой на чуждестранните студенти, които представляват 56% от всички следващи медицина у нас, така и на увеличения с близо 14% брой на българските студенти в това професионално направление. Общо във всички професионални направления, които подготвят кадри за сектора на здравеопазването, включително и в направленията “Стоматология”, “Фармация”, “Здравни грижи” и “Обществено здраве”, през 2020-а се обучават над 28 хил. младежи. Техният дял възлиза на близо 13% от всички студенти в страната. През 2013 г. в тези професионални направления са се обучавали малко над 19 000 студенти, представляващи едва 7% от студентите в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване