Студентите доброволци в COVID отделенията настояват работата им да се зачита за следване

2700
Студентите доброволци в COVID отделенията настояват работата им да се зачита за следване
Снимка: iStock/Guliver

Студентите доброволци срещу пандемията настояват тяхната работа в болниците да се зачита като следване и с 4 часа онлайн обучение и 4 часа работа в реални условия да могат да завършат. Това стана ясно на дискусията с лигата на лекарите, организирана от “24 часа”.

Близо 300 млади медици се отзоваха още на първия призив на здравните власти в края на октомври да влязат в системата в помощ на лекарите и се записаха като доброволци в регистъра. Засега обаче ректорите на медицинските университети са скептични, защото смятат, че това е твърде сериозна наука, за да се учи само задочно и с работа. Медицинското образование е А групата на висшето у нас. По всичко тези университети са с най-високите показатели, сочи Рейтинговата система на висшите училища в България за 2020 г. Така те се обособяват от останалите вузове в своеобразна българска “бръшлянова лига”.

Студенти заместват болни с COVID-19 учители във Велико Търново

Студенти от различни факултети на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" заместват отсъстващи и болни учители в едно от големите училища във Вел...

На фона на здравната криза, причинена от разпространението на COVID-19, тазгодишното издание на рейтинговата система регистрира устойчива тенденция на увеличаване на броя на студентите в направления, подготвящи кадри за сектора на здравеопазването, въпреки общото намаляване на броя на студентите в страната. Именно този нарастващ брой млади медици, които със себеотрицание се втурнаха да помагат на изнемогващата в COVID кризата здравна система на България, са най-оптимистичната новина сега, когато сме в “окото на бурята”, обяви и здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Данните в актуалното 10-о поред издание на рейтинговата система показват, че през последните 7 години броят на студентите по медицина в България се е удвоил от около 6000 през 2013 г. до близо 12 500 през 2020 г. Увеличението се дължи както на нарасналия брой на чуждестранните студенти, които представляват 56% от всички следващи медицина у нас, така и на увеличения с близо 14% брой на българските студенти в това професионално направление. Общо във всички професионални направления, които подготвят кадри за сектора на здравеопазването, включително и в направленията “Стоматология”, “Фармация”, “Здравни грижи” и “Обществено здраве”, през 2020-а се обучават над 28 хил. младежи. Техният дял възлиза на близо 13% от всички студенти в страната. През 2013 г. в тези професионални направления са се обучавали малко над 19 000 студенти, представляващи едва 7% от студентите в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com