Съдят здравното министерство заради зеления сертификат, има куп жалби

3353
Съдят здравното министерство заради зеления сертификат, има куп жалби
Снимка: БГНЕС

28 жалби срещу заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с която от миналия четвъртък в България бе въведен зеления сертификат, са постъпили в Административния съд в София (АССГ) до вчера следобед. Това казаха за в.к "Сега" от съда.

19 от жалбите са постъпили в понеделник. По 2 две от жалбите се иска спиране на предварителното изпълнение на министерската заповед, според която хората трябва да представят документ за ваксинация срещу ковид, преболедуване или отрицателен тест за заразата.

Една от тези 29 жалби атакува само две точки от заповедта. Първата точка регламентира преустановяването на посещенията в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, а втората - преустановяването на присъствените учебни занятия в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 души население. Останалите жалби са срещу цялата заповед на Кацаров. Под една от жалбите са се подписали 41 адвокати от Варна.

Зеленият сертификат като червен картон за политиците

Все по-навътре влизаме в двойната кампания и все по-очебийни стават липсата на адекватност и почти пълното отсъствие на експертност сре...

Жалби срещу зелените сертификати има и във Върховния административен съд (ВАС). Той обаче само ще ги препрати към АССГ, тъй като на него като първа инстанция са подсъдни делата срещу разпорежданията на здравния министър във връзка с пандемията. В петък жалбите във ВАС бяха три, вече са 5, показва справка в деловодната система на съда. Така жалбите вече стават 33. Евродепутатът от ВМРО Александър Джамбазки е сред подателите на жалбите срещу зелените пропуски във върховния съд.

Локдаун не отлага, а дава време за решение на проблемите

Според жалбата на адвокатите Златимир Орсов, Валерия Харитонова и Ана Христова, подадена в АССГ, заповедта за зелените сертификати нарушава закона, защото третира всеки граждани като заразоносител. За да се ограничат правата, или за да се създадат задължения, обосновани с неразпространение на заразна болест и опазване на общественото здраве, е необходимо да се докаже, че конкретният гражданин е заразоносител. Вместо това се изисква от всеки да докаже, че не е заразоносител, за да не бъдат ограничени правата му, мотивират се тримата адвокати. Те не са съгласни и с това, че са възмутени и че не може да се ползват документите за антитела и клетъчен имунитет. Друг аргумент в тяхната жалба е, че сертификатът за ваксина, преболедуване или отрицателен ковид тест не удостоверяват, че гражданинът не е заразоносител към момента на представянето им, т.е. не гарантират ограничаване на разпространението на вируса.

Във ВАС има и три жалби срещу заповедта на образователния министър Николай Денков за онлайн обучение в общини, в които има повече от 750 болни от ковид на 100 000 души население.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com