Съпротива и от медици срещу зеления сертификат, след 4 седмици може да е задължителен за чиновници и учители

7712
Съпротива и от медици срещу зеления сертификат, след 4 седмици може да е задължителен за чиновници и учители
Снимка: БГНЕС

По принцип ви глобяват, но ако има данни за фалшификация, може да се повдигне обвинение. Не мога да кажа колко е глобата, това е проблем на глобяващите органи – глобата е до 1000 лв. за физически лица. Това заяви служебният зам.-здравен министър д-р Димитър Петров.

Възможно е да бъдат глобени и пускащите хора без зелени сертификати, като при системни нарушения санкцията се увеличава. Например – да бъде глобено заведение. Системно нарушение значи 2 или повече нарушения. Може дори да бъде затворен съответният обект, обясни служебният зам.-здравен министър. Още: За къде ще ви трябва „зелен сертификат” и за къде не?

В сила е зеленият сертификат, хиляди деца остават вкъщи

От 00.00 часа тази нощ влиза в сила зелен COVID сертификат за всички дейности, провеждащи се на закрито, и за посещение на вс...

В момента тези, които могат да проверяват, са РЗИ и полицията. Само полицията може да иска лични карти, уточни д-р Петров пред Нова телевизия. Основно ще разчитаме на полицията, добави той.

Що се отнася до наличието на антитела, за да имаш зелен сертификат, д-р Петров коментира, че не може да се промени, ако няма промяна на европейско ниво - заради недоволството от тази сутрин специално в "Пирогов". Същото е и за срока за преболедуване – 6 месеца след положителен PCR тест (служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров посочи и антигенен тест от сертифицирана лаборатория, но засега има пречка заради "Информационно обслужване" и се чака до 1-2 дни това да е свършено), по думите на д-р Димитров. Още: Зелен сертификт – кога се броим за официално преболедували от коронавирус? Ако променим изискванията, зеленият сертификат няма да е европейски и ще излезе, че променяме на своя глава правилата (за ЕС), продължи той, но каза и, че чисто медицински има много спорове.

Не може ли за лекарите да се направи изключение при наличие на антитела? Не може, на своя глава здравният министър не може да го направи, категоричен е д-р Петров.

Д-р Петров заговори за гратисен срок за въвеждане на зелен сертификат, например за учителите. Образователният министър поиска срок от 1 месец – заради 90 000 учители. А за останалата държавна администрация, за където също се мисли зеленият сертификат да е задължителен (за работещи с много хора), също броим 100 000 лица и също се мисли за гратисен срок при въвеждане - до 4 седмици.

Здравният министър: Антителата не доказват нищо, има предложение за сертификат след първа игла

Хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят "зелен сертификат". Това заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на здравеопа...

Хора, които не могат да си поставят ваксина по здравни причини, още повече следва да се тестват. По-добре е такива хора да не ходят на места, където има много голямо скупчване на хора, каза зам.-здравният министър. А от репортаж пред "Пирогов" обикновени хора твърдяха, че трябва да платят за тест за зелен сертификат - 35 лв. за антигенен тест, 90 лв. за PCR. Припомняме, че д-р Стойчо Кацаров заговори за 1 000 000 безплатни антигенни тестове, но всъщност тепърва се прави обществена поръчка!

Не мога да кажа ще има ли локдаун при 9000 души в болница, завърши зам.-здравният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com