Тома Биков, ГЕРБ: Здравната система работи, българите просто сме по-болни

3889
Тома Биков, ГЕРБ: Здравната система работи, българите просто сме по-болни
Снимка: БГНЕС

Имахме ли план да станем първи в света по смъртност от коронавирус и на дневна, и на седмична база? Българите по принцип имаме по-нисък здравен статус по редица причини – от нездравословен начин на живот, до липса на профилактика. Коронавирусът поразява много често хора с други здравословни причини. Така отговори на въпроса депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Тя държавата не лекува – лекуват лекарите. Държавата има отговорност системата да не блокира”, обясни той. Според него, здравната система работи: „Твърдя, че в момента здравната система оказва помощ – хиляди хора има в болниците. Но твърдя, че българите просто сме по-болни хора.” В крайна сметка депутатът поясни, че не го казва като оправдание, но е факт, който трябва да отчитаме.

„Предупреждаваме още от март месец, че коронавирусът е опасен. Властта прави всичко с хора – не може сама да направи абсолюто нищо”, каза Биков, след като беше попитан като сме толкова болни по принцип, защо не затворихме по-рано.

Бенатова: Симеонов спекулира с чували с трупове, но нека напомня нещо

Тъй като някои хора обичат да спекулират с чувалите с трупове и непрекъснато ни заплашват с тях (Валери Симеонов днес пред Нова тв), ми...

Сега изпадаме в две състояния – безотговорност и паника, смята Биков. Той използва думата „препълнени” за болниците, но се поправи на „пълни”, като отдаде една част от това напълване на паникьосани хора.

Всички лекари в Европа и Америка са в еднакво положение, каза Биков, а водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев предположи, че не точно така – за натовареността на системите.

Цяло лято българското общество беше деморализирано и има конкретни хора, които говореха, че маските са, за да не говорят, че е диктатура, сети се накрая да каже Биков.

Икономическа помощ

В момента се работи и изчислява. Не мога да ви обявя нашият икономически план за новата ситуация, защото се прави в момента и не съм министър, слава богу – така Биков отговори на въпрос кога например ресторант ще получи държавна помощ, като затвори сега. Ако има нови затваряния, ще има нови мерки, сигурен е той. Според него, не е само въпрос на пазарлък – ако ще затваряте, дайте помощ. Министрите са в непрекъснат контакт със секторите, уточни депутатът от ГЕРБ.

БОЕЦ обяви, че съди Тома Биков за клевета и лъжа

Гражданско движение "Боец" (България обединена с една цел) съобщи на официалния си сайт, че завежда дело за лъжа и клевета срещу дептуа...

На въпрос как стана така, че средноевропейското възстановяне е с ръст от 11,6% за третото тримесечие, а българското е 4,3%, обяснението беше, че сме много зависими от европейската икономика. Имаме потенциал да излезем по-бързо от кризата – всеки е различен, гласи заключението на Биков.

Новата конституция

Проектът на ГЕРБ за нов основен закон е базиран на исканията на протестиращите от това лято, продължи Биков с внушенията. Попитан дали е адекватно днес първа точка от дневния ред да е въпросът за конституцията, отговорът беше, че трябвало да се мине, защото ГЕРБ говорели, че максимално бързо щели да го внесат. Биков обясни и, че не бил съгласен с аргумента на Венецианската комисия, че трябвало да има по-дълъг обществен дебат.

Още: "Зам.-директорът на "Пирогов" все пак призна, че има болници, които не са солидарни за COVID-19"

"Икономическият министър на Орешарски: Трябва да има масово тестване"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com