Тревожно: Скрита смъртност съпровожда пиковете на коронавируса у нас

9739
Тревожно: Скрита смъртност съпровожда пиковете на коронавируса у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръст на общата смъртност успоредно със скока на жертвите на COVID-19 показват данните на НСИ за периода 8-28 март, пише 24 часа.

От втората седмица на март средната дневна смъртност от коронавируса у нас скочи на 101 жертви при 65 предходната. По същото време в статистиката на НСИ за общата смъртност отново се появи необясним скок на общо починалите, който надвишава увеличението на случаите заради инфекцията. 725-ма са починали от коронавируса в седмицата 22-28 март. В същото време НСИ отчита увеличение на смъртните случаи спрямо същата седмица на 2020 г. с 1542 починали. Така 817 случая на смърт остават необяснени.

Коронавирусът в България: Новите случаи намаляват, но броят на починалите остава висок

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. 2803 са новооткритите заразени за...

Такъв неизяснен скок с 2,5 пъти над обичайния брой смъртни случаи имаше и при втората вълна през ноември и декември. До октомври въпреки пандемията от COVID- смъртността се движеше около средната за България от 2000 души на седмица. Аномалията на смъртните случаи при втората вълна продължи 10 седмици, като в най-лошите имаше над 4000 починали. Повишението между 1/2 и 1/3 бе отчетена като жертви на епидемията, останалите над 10 000 мъртви останаха без обяснение. За предните 5 години седмичната смъртност в България много рядко е минавала 2500 случая.

Две са възможните обяснения на феномена според експерти. Едното - здравето на българина се е сринало в годината на пандемията заради изолация, страх, труден достъп до личен лекар и болнична помощ, занемарени терапии на тежките и хроничните заболявания поради блокиралата в пика на инфекцията здравна система. Второто обяснение е много от починалите да са били с коронавирус, но без да са регистрирани като болни или да са починали скоро след като са прекарали инфекцията, поради силно влошено вследствие от нея здраве.

Данните на НСИ за смъртността в началото на 2021 г. показват възможна връзка между необяснимите случаи и смъртността от коронавируса, като ясно личи, че допълнителните жертви се движат успоредно на тези от втората вълна на вируса. Когато в края на втората вълна заразата и жертвите ѝ намаляха, тогава и необяснените смъртни случаи спаднаха. От втората седмица на януари “скритата смъртност” напълно изчезна и дори за 7 поредни седмици общата смъртност е по-ниска от тази през същия период на 2020 г.

През 2021 г. за въпросния период отчитаните жертви на COVID са между 30 и 60 на ден. Ръстът в необяснимите случаи се появи отново, когато жертвите на коронавируса у нас минаха 100 на ден. С нарастването на броя на регистрираните покосени от инфекцията се повишават и допълнителните починали и по всичко личи, че може да ги задминат повече от два пъти. Последната отчетена от НСИ седмица е 22-28 март. През нея и предходните две жертвите на предполагаемата скрита смъртност от вируса е над 1500. Подобен феномен регистрират и здравните власти в Италия и в щата Ню Йорк през пика на първата вълна на вируса там.

Здравният министър: Водим с едни гърди пред коронавируса, светът не само говореше за българския модел, а в Европа го и прилагаха

Винаги съм последователен в действията си, благодаря за подкрепата. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com