Три пъти повече оздравели от коронавирус, отколкото разболели се за ден в България

4989
Три пъти повече оздравели от коронавирус, отколкото разболели се за ден в България
Снимка: Министерски съвет

За изминалото денонощие са регистрирани 17 случая на коронавирус, при 1273 направени PCR теста. Общо потвърдените случаи са 2477, като 1378 са активните случаи. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

7 от новите случаи са в болница, а най-много нови случаи има в София - 6, но няма регистрирани заболели деца. Има обаче още 1 заразена медицинска сестра от Ямбол, с което общо заразените медици са 255.

Оздравели са цели 53, с което стават 965. Починал е 1 човек, мъж на 75 години в Пловдив. Под 200 са вече хоспитализираните пациенти, 198, а 20 са в интензивни отделения.

Вероятно от понеделник, 1 юни, статистиката за COVID-19 за България ще бъде достъпна за всички през готвената електронна система.

Двойно повече излекувани, отколкото заразени с коронавирус в България

17 нови случая на коронавирус са потвърдени в България за изминалото денонощие. Резултатът е от 1557 PCR теста, с което общо потвърдени...

Науката за COVID-19

Мутафчийски съобщи, че делегация от ВМА е била на посещение в италианската болница "Сан Матео", в Павиа. Организацията на спешното отделение на италианското лечебно заведение е подобна на тази на ВМА, но имало някои добри практики, които не се правят в България - да се прави ехография на бял дроб, както и рентген, при възможни случаи на COVID-19. За около час и половина излиза резултатът от PCR тест, както и болницата е със собствена технология за произвеждане на тестове за антитела. ВМА скоро ще подпише договор със "Сан Матео" за обмяна на идеи и технологии, каза Мутафчийски.

Началникът на Националния оперативен щаб заяви и, че в Италия описвали промени в кожата около месец след прекарано заболяване на COVID-19. Доказано е и засягане на миокарда от коронавируса - след биопсии в "Сан Матео", т.е. COVID-19 може да предизвика инфаркт заради свиване на кръвоносни съдове, по думите на Мутафчийски.

В последно време "Сан Матео" не ползва хидроксихлорохин за лечение на COVID-19 - засега в България обаче лекарството остава в българския протокол за лечение, но ползват антибиотици в почти същите пропорции, както и във ВМА. Италианската болница е включена в проучванията на "Ремдезивир" в ЕС, но досега няма споделен "уау-ефект", макар че изследванията продължават, разказа Мутафчийски.

Според изследвания на "Сан Матео", кръвна плазма от преболедувал може да се ползва на практика до 1 месец след изкарване на болестта - тогава има най-много антитела. След третия месец, броят на антителата спада прекалено много. Хиперимунната плазма е това, на което "Сан Матео" залага, подчерта Мутафчийски и добави, че клиниката трупа запаси за евентуална втора вълна на коронавируса.

Специалист: Плазмаферезата стана първа линия на терапия от коронавирус

„Терапията с кръвна плазма вече стана първа линия на терапия (от коронавирус) и към края на март в САЩ беше взето решение за масо...

Мерки

Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че държавата следи кланиците. Ако се затвърди механизмът за предаване на вируса от животни на хора, това е притеснително - засега има единични съобщения, каза още Кунчев, коментирайки случай от Холандия.

Обсъжда се от юни да има промяна в начина на работа на образователните заведения, добави националният здравен инспектор. Вероятно ще бъде предложено скоро премахване на 14-дневната карантина за идващите от чужбина, като стратегията ще е при случай да се реагира с изолиране на контактните. Сега няма някакви по-активни огнища, сподели д-р Кунчев.

"Няма да е скоро" - така Кунчев отговори на въпрос кога маските ще отпаднат напълно от живота ни.

Още: "Бразилия за втори път с най-много случаи на коронавирус на дневна база в света, в Южна Корея нещата се усложняват"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване