Учени: Между 3 и 5% от хората не могат да се заразят с COVID-19

8961
Учени: Между 3 и 5% от хората не могат да се заразят с COVID-19
Снимка: Thinkstock

Защо някои хора не развиват COVID-19? Отговорът на този въпрос търсят учени от целия свят, като предполагат кои са слабите места на коронавируса и защо някои хора не се заразяват, пише БТВ. Тепърва в гените ни учените ще търсят отговори на още загадки. Имунолози от България участват в изследване на 200 пациенти - мъже и жени, които са боледували от COVID-19 леко, средно и тежко.

При някои пациенти COVID-19 минава много леко и те са устойчиви на него. Изследователи вече са установили връзка между нулева кръвна група и отрицателен резус фактор и по-малък риск от тежко заболяване. Учените предполагат, че хората с определени кръвни групи могат сами да си създадат антитела, но точната връзка все още остава неясна.

Български лекар отговори има ли кръвна група, защитена от COVID-19

За кръвните групи се спекулира от март. Различни анализи на данни показват, че една или друга кръвна група имат някакъв ефект, но аз не...

Изследователите допускат, че съществува генетична мутация, подобна на тази при ХИВ, която предотвратява свързването на вируса с повърхността на белите кръвни клетки. Подобно изменение на човешкия геном се среща едва при около 1% от населението. Между 3 и 5% от всички хора по света никога няма да се заразят с коронавирус. Причината са генетични маркери на устойчивост, твърдят учени от различни държави, които изследват човешкия геном.

„При 100% ваксинирано население 3-5% не реагират по никакъв начин. Част от хората могат така да мутират по отношение на рецептора, че вирусът да не може да проникне“, казва проф. Атанас Чорбанов, директор на Департамент "Имунология" В Института по микробиология към БАН. Той обясни и защо докато едни не се заразяват, други са по-уязвими на COVID-19. „Мутации в тези гени правят така, че да се произвежда недостатъчно количество интерферон тип 1, който е основа за бърза реакция на имунната система спрямо съответния вирус“, казва ученият. В клиничните проучвания участват 100 двойки, при които единият се разболява, но партньорът не се заразява.

Проф. Ива Угринова от „Пирогов“ се среща с вируса безсимптомно. „Имам антитела, доста добър титър и засега няма да се ваксинирам. Интересен случай е една наша колежка, която се падаше непрекъснато с някой позитивен, тя не се разболя“, разказва проф. Угринова.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com